На Закарпатті борються з незаконним автозаправками

Під керівництвом заступника голови Закарпатської ОДА Іштвана Петрушки пройшла робоча нарада постійно діючої обласної робочої групи з організації взаємодії органів влади щодо забезпечення виявлення та ліквідації в області нелегального обігу та торгівлі нафтопродуктами.
«Чорним ринкам нелегального пального не бути в нашій області! Має бути повністю ліквідований нелегальний ринок пального. Разом із правоохоронними та іншими контролюючими органами будемо і надалі виявляти і припиняти роботу нелегальних АЗС. Це інтерес бюджетів, захист конкуренції та безпека наших громадян», - прокоментував результати роботи Іштван Петрушка.
В усіх райдержадміністраціях області утворено робочі групи та рекомендовано утворити територіальним громадам.
З метою швидкого реагування на звернення громадян щодо виявлення нелегальних АЗС додатково, у складі постійно діючої робочої групи створено мобільну робочу групу швидкого реагування.
Станом на 12 травня контролюючими органами здійснено перевірку діяльності 850 об’єктів торгівлі та місць зберігання пального (в тому числі всі 11 об’єктів, доведених Нафтогазовою Асоціацією України) та 370 місць зберігання пального. 
З числа перевірених об’єктів, 145 на момент перевірки були зачинені, 52 – відсутні за вказаним місцем розташування. 
В ході перевірок виявлено, що 93 відсотки перевірених об’єктів здійснюють діяльність на підставі  відповідного виду ліцензії. 
За результатами відпрацювань об’єктів з початку 2021 року виявлено 3963 порушення, припинено діяльність 6 АЗС, складено 246 адміністративних протоколів, винесено 488 приписів про усунення порушень, застосовано штрафних та фінансових санкцій на суму 749,1 тис. грн,  з незаконного обігу вилучено 13,7 тон пального на суму понад 461,0 тис. грн., вилучено 2 одиниці спеціалізованого обладнання на суму 80,0 тис. грн.
За інформацією головного управління державної податкової служби України у Закарпатській області станом на 13 травня видано 308 ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі пальним та 445 на зберігання пального, в т.ч. 400 – для потреб власного споживання чи промислової переробки.
Обласною державною адміністрацією вживаються відповідні заходи, робочою групою продовжується здійснення моніторингу за можливими місцями незаконної торгівлі пальним, виявлення і ліквідації незаконного обігу та роздрібної торгівлі пальним без застосування РРО.