На Хустщині провели масштабну екоакцію

На ініціативи голови облдержадміністрації Анатолія Полоскова та громадської організації Chysto.de відбулася чергова масштабна екоакція на Закарпатті.
Цього разу прибирали лісові масиви та прибережну зону Вільшанського водосховища.
Як зазначив очільник краю, ця локація має всі параметри та зручне географічне розташування, щоб бути одним із головних туристичних магнітів нашої області.
Однак сьогодні, за словами Анатолія Полоскова, це великий багатофракційний смітник посеред мальовничих гір та лісів.
«Це проблема не вчорашнього дня. Десятки років люди скидають сміття у гірські річки, які є притоками водосховища. Унаслідок коливання об’єму води, сміття з поверхні водосховища залишається на берегах у лісових масивах», – підкреслив голова Закарпатської ОДА.
Сьогодні майже 300 осіб долучилися до прибирання, серед них – представники усіх територіальних громад, які розташовані уздовж приток, громадських організацій, школярі та вчителі, співробітники Закарпатської ОДА, ДСНС, лісівники, працівники Теребле-Ріцької ГЕС та інші, хто має відношення до тутешніх локацій чи просто небайдужий до збереження природи нашого краю.
Ігор Шинкарюк, заступник голови облдержадміністрації, зауважує, що тонни зібраного сміття на місці відсортували та вивезли на пункти переробки вторсировини.
«Вирішити це питання прибиранням звичайно не вдасться. Це системна проблема – і вирішувати її потрібно системно. Цим ми вже ефективно займаємося на притоках Тиси. Впевнений, що набутий досвід перенесемо і на цю локацію», – додав Ігор Шинкарюк.
Цей черговий успішний проєкт покликаний не лише зробити Закарпаття чистішим, а й підвищити рівень культури поводження зі сміттям та екосвідомості наших краян.