Закарпатці боргують за розподіл газу майже 60 мільйонів гривень. Що "світить" боржнику?

Наразі видано майже 4,6 тисяч судових наказів щодо неплатників за послугу з розподілу газу.
«Частина споживачів трактували заборону, як кажуть у народі, «відрізати газ» під час карантину як дозвіл не сплачувати за послугу з розподілу. Вони посилаються на прийнятий Верховною Радою закон. Однак, це — зовсім різні речі. Наше підприємство має всі законні права стягнути оплату за надані послуги у судовому порядку. І, на жаль, ми змушені вживати такі заходи, аби забезпечити функціонування газорозподільної мережі і у майбутньому не допустити колапсу», — пояснила комерційна директорка АТ «Закарпатгаз» Юлія Соколова.
У прес-службі АТ «Закарпатгаз» додають, серед населення поширюється міф, що судові накази не є законними та легко скасовуються. При цьому буцімто не потрібно сплачувати за послугу з розподілу. Поширюючи подібні повідомлення, люди як себе, так й інших вводять в оману, — пояснює адвокатка Маріанна Ландовська.
«Існує дві форми судових проваджень: наказне та позовне. Наказне — спрощений вид, при якому судове засідання у його класичному вигляді не відбувається, представники позивача та відповідача не запрошуються. Судовий збір становить 227 грн. Скасування такого наказу не анулює борг і не означає, що його не будуть стягувати. Просто справа переходить на інший етап: початок позовного провадження. У такому разі відбуваються судові засідання за участю представників обох сторін. Судовий збір у такому випадку становить 2270 грн», — роз’яснила Маріанна Ландовська.
У Закарпатгазі неодноразово повідомляли, що примусове стягнення боргів у судовому порядку призведе до додаткових фінансових витрат споживачів: оплати суми боргу, судового збору, правничої допомоги, виконавчого збору. Крім того, відповідно до Закону «Про виконавче провадження», може бути накладено арешт на майно, заблоковані рахунки, а самому боржнику заборонено виїзд за кордон.
У липні буде подано в суд на 500 власників, що використовують у побуті газ, борг яких перевищує 1,5 тис грн