Надходження податку з доходів фізичних осіб до бюджетів Закарпаття зросли на 21%

До загального фонду зведеного бюджету Закарпатської області за І півріччя 2021 року надійшло 2974,7 млн грн, що на 19,5% більше, ніж за відповідний період 2020 року. Заплановані показники по доходах виконано на 109,4%. Виконання бюджетів Закарпатської області за січень-червень 2021 року проаналізувала консультантка з бюджетних питань Закарпатського РВ Асоціації міст України Юлія Траньович. За її словами, найбільше зростання доходів відносно І півріччя минулого року, привівши у співставні умови, досягли селищні територіальні громади – Усть-Чорнянська (на 61,3% більше), Жденіївська (на 54,4%) та Ясінянська (на 52,4%). Серед бюджетів міських територіальних громад області найбільше зростання доходів відбулось у Перечинській (на 27,5% більше) та Тячівській (на 25,4%) тергромадах. Серед сільських територіальних громад лідерами стали Тур’є-Реметівська (на 46,4%), Колочавська (на 44,2%) та Сюртівська (на 41,8%) тергромади.
Щодо структури надходжень, то найбільшу частку у зведеному бюджеті області традиційно займає податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 66%. У порівнянні з І півріччям 2020 року надходження ПДФО зросли на 21%. Серед територіальних громад значно вища середнього значення частка ПДФО в бюджеті Колочавської та Синевирської тергромад – по 81%. Найменшу долю ПДФО складає у бюджетах Зарічанської (34%), Богданської (34%) та Баранинської (35%) тергромад. У Зарічанській територіальній громаді значно більше доходів приносить єдиний податок – 60%. У Богданській тергромаді вагомими джерелами доходів, окрім ПДФО, також є податок на майно (33%) та рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів (24%). Значна частка бюджету Баранинської тергромади, крім ПДФО, приблизно в однаковій мірі розподілена між акцизом з пального (18%), єдиним податком (17%) та платою за надання адмінпослуг (14%).
Для територіальних громад з метою підтримки фінансової спроможності особливо важливим є проведення аналізу структури бюджетних надходжень та оцінки фіскальних ризиків, інформує Закарпатське РВ АМУ.