Торгівля людьми на Закарпатті: куди звертатися, якщо стали жертвою

Жоден закарпатець цьогоріч не отримав статус постраждалого від торгівлі людьми. Про це на брифінгу розповів відповідальний за проведення процедури встановлення такого статусу на Закарпатті Василь Савчин. За його словами, з 2013 року в нашій області статус осіб, які постраждали від торгівлі, мають 32 людей.
"Цьогоріч, на жаль, нам не вдалося ідентифікувати жодного постраждалого від торгівлі людьми. Якщо не вдалося виявити, то це не означає, що таких людей немає. У зв'язку з коронавірусною ситуацією, ідентифікувати таких людей проблематичніше. Ведення онлайн-заходів і забезпечення онлайн-звернень громадян до департаменту соціального захисту є не зовсім доступними для певної категорії людей", — розповів Василь Савчин.
За словами голови обласної громадської жіночої організації «ВЕСТА» Інни Сабадош, для Закарпаття найбільш характерними видами торгівлі людьми є втягнення у трудову експлуатацію, вивезення за кордон дівчат та жінок з метою сексуальної аксплуатації, а також залучення до примусового жебракування не тільки за участі неповнолітніх, а й дорослих, людей з інвалідністю та людей із залежністю.
Інна Сабадош додала, що до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, який буде 30 липня, вони підготували соціальний онлайн-квест та буклети з інформацією про цю проблему та куди таким людям необхідно звертатися. "Насамперед в Україні діє Національна гаряча лінія — 527 та 0 800 505 501. Дзвінки безкоштовні і анонімні. Гаряча лінія працює в Україні з 2013 року. Протягом цього року за 7 місяців надійшли понад 11 тис. звернень. Людина може отримати інформацію про безпечну подорож за кордон, стосовно питань працевлаштування як в Україні, так і за кордоном".