На Закарпатті розпочався офіційний візит делегацій з країв Височина та Пардубіце Чеської республіки

Відвідини нашого краю представниками Пардубіцького Краю на чолі з гетьманом Мартіном Нетолицьким та краю Височина на чолі з її гетьманом Вітезславом Шреком стартували із зустрічі чеських гостей із головою Закарпатської обласної ради Олексієм Петровим та представниками апарату та депутатського корпусу ради.
 
У заході також взяли участь Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, народний депутат України Михайло Лаба, заступник голови обласної ради Василь Іванчо, керуюча справами облради Мирослава Ливч, голова бюджетної комісії Іван Чубирко, голова «майнової» комісії Віктор Русин, депутат облради, виконавчий директор БФ «ВіЗа» Володимир Чубірко, депутати Наталія Штефуца, Іван Синетар та Степан Деркач.
 
«Надзвичайно приємно сьогодні вітати вас в Україні, на Закарпатській землі! Через пандемічні бар’єри нам не вдавалося зустрічатися так часто, як того хотілося б. Тому я переконаний, що після такої вимушеної перерви пов’язаної із COVID-19, наше співробітництво посилиться із новими темпами! 
 
Насамперед хочу подякувати панам гетьманам Вітезлаву Шреку та Мартіну Нетоліцькому  за ту допомогу, яку ваші краї надають нам у рамках різноманітних програм у галузі освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери, туризму, культури, правоохоронної діяльності, а також налагодженні тісної співпраці між організаціями, установами, містами наших країв.
 
Загалом, за 14 років такої співпраці разом реалізовано сотні різноманітних ініціатив для розвитку наших територіальних громад. Нинішній ваш візит ще раз демонструє, що бажання тісно співпрацювати та допомагати має системний характер та, я переконаний, зміцнюватиме дружбу між нашими партнерськими регіонами й наповнить її новим змістом, — привітав  закордонних гостей голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров.
 
Відтак спікер облради виконав приємну місію і відзначив чеських друзів Закарпаття, які стояли біля витоків партнерства між нашими регіонами. Зокрема, спільною відзнакою обласної ради та обласної адміністрації – нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття» — великого друга Закарпаття, гетьмана Пардубіцького Краю Мартіна Нетоліцького. 
 
Також Олексій Петров відзначив Йожефа Недведа, який був одним із засновників партнерства між Краєм Височина та Закарпатською областю. Отож, пан Йожеф від сьогодні — радник голови Закарпатської обласної ради на громадських засадах з питань співпраці з територіальними громадами Чехії. 
 
Насамкінець голова облради подякував Катержині Свободовій, одній із основоположниць співпраці Закарпаття і краю Височина, за багаторічну плідну співпрацю та допомогу Закарпаттю. 
 
Затим начальник відділу господарського забезпечення Закарпатської ОДА Андрій Мишанич у рамках екскурсії будівлею облради, розповів гостям про архітектуру й історію споруди, яку було зведено саме під час перебування Закарпаття у складі Чехо-Словацької республіки. У ході екскурсії представники чеських делегацій ознайомилися з функціонуванням унікального ліфта патерностера.
 
Опісля представники делегацій відвідали сквер імені першого президента Чехословацької Республіки (1918—1935 pp.) Томаша Масарика, поекскурсували Набережною та центральною частиною Ужгорода і навідалися до ЗОШ №3. 
 
Цей навчальний у 2014 році був капітально відремонторваний саме завдяки чеським партнерам Закарпаття. Тоді ж на школі було відновлено  напис – Jubilejní škola Masarykova. Адже саме ця школа за часи першої Чехословацької республіки стала сотою з у сіх зведених у державі шкіл. Школа була побудована у 1932 році за кошти Чехословацького уряду як народна школа, в якій вчилися діти як ужгородців, так і чеських урядовців. З 1935 по 1938 тут була державна жіноча гімназія, названа на честь Т. Г. Масарика, яку в народі називали “Масариковою школою”.
 
Пресслужба Закарпатської обласної ради