Відповіді на найпопулярніші питання щодо вакцинації від COVID-19

Перш ніж прийти у пункт щеплення чи в Центр вакцинації, у закарпатців виникає чимало запитань щодо необхідності здачі аналізів напередодні, чи варто дотримуватись якихось обмеження після щеплення та інші.
Ми зібрали найпопулярніші запитання і підготували відповіді від експертів, щоб розставити всі крапки на «і».
Чи потрібно перед вакцинацією робити обстеження або здавати аналізи (загальний аналіз сечі, крові)?
Ні, не потрібно. Міністерство охорони здоров’я та міжнародні медичні організації таких рекомендацій не дають.
Чи потрібно здавати тест на COVID-19 перед вакцинацією?
Ні, перед вакцинацією не потрібно здавати ПЛР-тест на коронавірус SARS-CoV-2 чи на антитіла до нього.
Чи можна вживати алкоголь до та після вакцинації?
Якщо ідеться про вживання помірних доз алкоголю, то у медиків та вчених немає підстав вважати, що це певним чином впливає на ефективність щеплення проти COVID-19. Водночас не варто забувати, що великі дози спиртного пригнічують роботу імунної системи. Це може стати причиною послаблення імунної відповіді на вакцину.
Чи можна їсти жирну їжу до чи після вакцинації від COVID-19?
Режим чи склад харчування не є бар’єром для вакцинації від коронавірусу. Однак індивідуальні особливості організму варто брати до уваги, оскільки у деяких людей «важка» їжа може бути причиною болю у животі, нудоти чи блювання, що призведе до порушення самопочуття у післявакцинальний період.
Чи можна мочити місце введення вакцини?
Приймати душ, ванну після вакцинації та мочити місце щеплення можна. Головне не терти місце уколу, аби уникнути зайвого подразнення.
Чи є якісь обмеження щодо фізичних навантажень після вакцинації від COVID-19?
Якщо після щеплення від COVID-19 ви почуваєтеся добре, не спостерігаєте сильної реакції організму на вакцину, то жодних обмежень для тренувань чи інших видів фізичної активності немає.
Чи може вакцинація вплинути на результати мамографії?
Так, такі випадки можливі. Збільшення лімфатичних вузлів є нечастою побічною реакцією на вакцину Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Потрібно зважати на це, якщо ви збираєтеся робити мамографію.