81 кримінальне провадження стосовно підроблених COVID-сертифікатів розслідує поліція на Закарпатті

З початку видачі спеціальних свідоцтв про щеплення на Закарпатті поліція розслідує 81 кримінальне провадження, що стосується підроблених сертифікатів про вакцинацію. Про це 23 жовтня Суспільному розповііла речниця Нацполіції Закарпаття Ганна Дан.
З її слів, частина цих справ — 69 проваджень — стосуються саме користувачів таких документів. Затримують їх переважно при спробі перетину кордону. Прикордонники виявляють ознаки підробки документу за кілька хвилин і у випадку недійсного документу викликають слідчо-оперативну групу поліції.
"У статті 358 ККУ, яку інкримінують таким порушникам (а це використання підроблених документів, печаток, штампів), є кілька частин. Перша частина стосується виготовлення підроблених документів, а четверта — використання підроблених документів. То 69 проваджень саме за використання, інші — за виготовлення", — пояснила речниця Нацполіції.
З її слів, вигоовляють свідоцтва не завжди заклади. "Є випадок коли людина вдома кустарно зробила сертифікат", — розповіла речниця.
4 кримінальні провадження за викоистання підроблених COVID-сертифікатів з обвинувальними актами скерували до суду, а двом людям правоохоронці повідомили про підозру.
Санкцією за таке порушення є штраф до 57 350 грн.