Загроза поліомієліту: На Закарпатті проводять перевірки та закликають вакцинувати дітей

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив про низький показник вакцинації проти поліомієліту дітей до одного року та назвав ситуацію загрозливою для країни.

Про це він сказав 26 жовтня на брифінгу. Представники ВООЗ та ЮНІСЕФ також закликали українських батьків звернути увагу на ці ризики. Пише Суспільне.Новини.
Чому про це говорять
На початку жовтня у селі Велика Омеляна біля Рівного поліомієліт підтвердили у сімох дітей, які не мали щеплення через релігійні переконання батьків. Найменшу, 17-місячну дівчинку, паралізувало. За шість останніх років це був перший офіційно зафіксований випадок поліомієліту в Україні.
Випадок на Рівненщині визнали надзвичайною ситуацією біологічного характеру обласного рівня. Як повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, наразі ще чекають висновків лабораторних досліджень, але спеціалісти вже провели розслідування на території Рівненської області, а також у Закарпатській, де відпочивали декілька дітей із рівненської сім'ї.
”У цих областях ми наголошуємо на потребі посилення рутинної імунізації дітей віком до одного року вакциною ІПВ (інактивована поліовакцина), також охоплення вакцинацією від поліомієліту інших вікових груп. Також проводяться окремо зустрічі з батьками, які відмовляються від профілактичних щеплень, щоб переконати і надати їм достовірну інформацію про поліовірус, які є ризики”, – сказав Кузін.
За словами головного державного санітарного лікаря України, на Рівненщині поки що буде продовжено так званий нульовий раунд імунізації дітей, тобто на території, де стався спалах. А після завершення епідрозслідування фахівці зможуть більш обґрунтовано прийняти рішення по туровій імунізації інших дітей.
Що і як розслідували на Рівненщині та Закарпатті
Фахівчиня відділу епіднагляду Центру громадського здоров'я Ірина Кисляк брала участь у розслідуванні ситуації на Рівненщині.
"В Рівненській області обстежували всіх контактних осіб у вогнищах реєстрації випадку. Сім’я – глибоко релігійна, вони спершу не хотіли зустрічатись, але все ж зустрілись. Брали також зразки з довкілля, стічної та питної води, води з водойми. Обстежується контингент, перш за все, дитячого населення, яке має кишкові інфекції. Симптоми схожі: температура, діарея, блювота", – каже Ірина Кисляк.
За словами фахівчині, коли простежили зв'язок відвідування дітей Закарпатської області, епідрозслідування почали й там.
“Були у місцях, де знаходились діти. З цієї сім’ї це були два хлопчики. У тих місцях забрали матеріали в контактних осіб, зразки води. Це доставлено в лабораторію для досліджень, вони ще тривають. Ця ситуація можлива і з іншими дітьми. Тому звертаюсь до батьків-відмовників... На жаль, у Закарпатській області є багатодітні сім’ї, в яких майже всі діти нещеплені”, – додала фахівчиня.
Ситуація з вакцинацією в Україні
За інформацією Ігоря Кузіна, станом на 1 жовтня в Україні лише 59,7% дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі три дози вакцини від поліомієліту.
"Це є критично низький показник для України, це представляє епідемічний ризик поширення поліо на території України", – каже Кузін.
Головний санлікар вчергове закликав батьків не нехтувати здоров'ям дітей та переконатись, що ті пройшли повний курс щеплень.
"Планові вакцинації від поліомієліту, згідно з національним календарем щеплень, робляться у два, чотири, шість та вісім місяців, а також у шість та чотирнадцять років. Це та періодичність, яка має бути відображена у записах. Якщо вакцинація пропущена - порадьтесь із лікарем, як це наздогнати", – зазначив головний державний санлікар.
У чому небезпека не вакцинувати дитину
Керівник програми ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я Гійом Сімонян вважає, що в Україні склалась небезпечна ситуація через рівень вакцинації дітей від поліомієліту.
“У нас є тільки дві країни у світі, – Пакистан і Афганістан, – у яких циркулює дикий вірус поліомієліту. Інші країни викорінили це. Але кожна дитина наражається на ризик, бо знижуються темпи вакцинації. В Україні у 2020 році було загальне охоплення 87%, це дуже мало. Оці 13% – це шпаринка, щоб поліомієліт повернувся. Ці двері треба закрити знову, – сказав Сімонян.
Голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін назвав випадок підтвердження поліовірусу в Україні “сумним днем”:
“Нам відомо, що маленька дівчинка на Рівненщині страждає від паралічу, бо її не вакцинували. Від поліовірусу немає ліків, єдиний спосіб – вакцинація. Останні дослідження свідчать, що 82% українських батьків мають позитивне ставлення до вакцинації”.
Що відомо
За даними МОЗ, у більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються різні ознаки, що залежать від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби – 2–35 діб, частіше 7–14 діб.
Види хвороби несуть суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта.
Рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, поліо-3) в 2021 році є недостатнім, за 8 місяців 2021 року — 53,0?%. Рівні в областях: у Рівненській — 48,9%, в Херсонській — 40,7%, Івано-Франківській — 42,2%, Закарпатській — 43,1%, Запорізькій — 46,2%, Харківській — 46,5%, в Одеській та Київській областях — 47,5%. У Чернівецькій та Львівській — по 48,5%.
Останній випадок поліомієліту в Україні зафіксували у 2015-му році на Закарпатті.