В Норвегії зафіксовано раптову зміну струмів землі і магнітного поля

6 січня, щось несподіване сталося на поверхні землі в північній Норвегії — була зафіксована раптова зміна струмів землі і магнітного поля, а за 15 хвилин до цього міжпланетне магнітне поле поблизу Землі різко розвернувся на 180 градусів, а щільність сонячного вітру підскочила більш, ніж в 5 разів, інформує Ukr.Media.
"Електричні струми почали текти", — повідомляє Роб Штаммс, який контролює струми землі в геофізичній обсерваторії Polarlightcenter в Лофотене.
"Це було схоже на якусь ударну хвилю", — говорить Штаммс. — Мої прилади зафіксували раптову сильну зміну струмів землі і нашого місцевого магнітного поля. Це дійсно було несподівано"

Космічний апарат НАСА ACE також виявив щось незвичайне. Приблизно за 15 хвилин до появи аномалії в Норвегії міжпланетне магнітне поле поблизу Землі різко розвернулося на 180 градусів, а щільність сонячного вітру підскочила більш ніж в 5 разів.

Земля, можливо, перетнула складку в струменевому шарі геліосфери — гігантську хвилясту мембрану електричного струму, пульсуючого через Сонячну систему. Такі перетини можуть викликати такого роду ефекти.
У той час, як потоки текли через землю, полярні сяйва заповнювали небо. Райанн Ельзайн сфотографував сплеск вогнів з Утсйоки, Фінляндія.
- Ось це сюрприз! — каже Ельзейн. "Полярні сяйва були раптовими і динамічними, зі швидко рухомими зеленими голками і кількома фіолетовими смугами!"
"Ми не могли бачити полярні сяйва в Північній Норвегії через хмарний покров", — говорить Штаммес. "Нам довелося задовольнятися електрикою під ногами".