Лайфхаки, які допоможуть вам накопичити великі гроші за короткий термін

Якщо ви вважаєте це абсолютно безглуздою витівкою і не вірите в те, що коли-небудь зможете накопичити на мрію, то наші поради напевно доведуть вам зворотне. Ми не будемо обіцяти, що велика сума грошей з'явиться у вас прямо завтра, але якщо слідувати цим нехитрим рекомендаціям фінансистів, то можна знайти цілком відсутні кошти на початковий внесок по іпотеці, купівлю автомобіля, відкриття своєї справи або навіть переїзд в іншу країну, інформує Ukr.Media.
Не ведіться на фразу: «Живемо один раз»
Зрозуміло, це не означає, що вам потрібно економити буквально на всьому і рахувати кожну копійку, і бездумна трата грошей теж ні до чого доброго не призведе. Наприклад, дуже багато людей, отримавши цілком пристойну суму грошей, примудряються одразу спустити більшу частину на щось безглузде, забуваючи про те, що їм ще довго доведеться чекати наступних надходжень фінансів. Або, наприклад, може статися так, що вам терміново знадобляться гроші (мало який випадок може статися), а у вас в кишенях порожньо просто тому, що напередодні ви вирішили шиканути та спустили практично всі свої заощадження. Тому фінансисти рекомендують дивитися вперед, зважувати всі «за» і «проти» перед придбанням будь-якого товару і використовуйте метод «24 години» (ви вибираєте те, що вам сподобалось і даєте собі добу, щоб подумати, чи дійсно вам потрібна ця річ або ви цілком можете обійтися без неї).
Знайдіть пасивне джерело доходу
Багато хто забуває про те, що можна заробляти додаткові гроші. Скажімо, якщо у вас є дача, то ви можете її здати за цілком пристойні гроші (або, наприклад, переїхати до неї самі та здати свою квартиру). Або, якщо раптом у вас пустують ще одні апартаменти, які дісталися вам від бабусь, дідусів, щедрих родичів, то ви також можете отримувати гроші за здачу (принаймні зможете окупати щомісячні витрати на утримання своєї нерухомості та складати суму, що залишилася до скарбнички). Крім того, можна згадати й про інші своїх таланти, які також допоможуть вам непогано заробити (можливо, ви досконало володієте якою-небудь іноземною мовою і з легкістю можете займатися перекладами, або ви непогано знаєте деякі предмети та цілком змогли б підробляти репетиторством, або ви прекрасно готуєте десерти, в'яжете оригінальні речі й так далі).
Навчіться робити «заначку»
Якщо ви думаєте, що це властиво лише представникам сильної статі, то ви помиляєтеся. Фінансисти радять почати створювати «надзвичайний фонд», який допоможе вам не тільки залишитися на плаву, в разі виникнення непередбачених обставин (наприклад, втрати роботи), але і змусить вас психологічно відчувати себе набагато захищеними (адже завжди приємно думати, що у вас прихована певна сума грошей, тому ви точно не пропадете). І нехай спочатку ви зможете відкладати не так багато, як вам би того хотілося, але поступово ваші «вклади» стануть регулярними та більш значними.

Скористайтеся програмою для підрахунку витрат

Якщо «гроші витікають немов вода» — це про вас, і ви абсолютно щиро не розумієте, як могли за місяць витратити набагато більше ніж отримуєте, програма для підрахунку витрат може стати для вас справжнім порятунком. Для початку розпишіть всі свої обов'язкові витрати, потім — бажані, а також встановіть для себе щоденний ліміт, який ні в якому разі не хочете перевищити. І тоді ви зможете контролювати свої фінанси, зрозумієте, куди йдуть гроші, а заодно зможете поповнювати свою «заначку», коли у вас будуть залишатися вільні кошти в кінці місяця.
Відкрийте депозит під хороші відсотки
Для більш «просунутих» користувачів фінансисти рекомендують відкриття спеціального вкладу (багато банків, наприклад, пропонують так звані вклади «на певні цілі» або щось на зразок онлайн-скарбничок), де можна отримувати непоганий відсоток на залишок. Вивчіть пропозиції та виберіть те, що підходить вам по сумі та термінам. А щоб не було спокуси зняти всі гроші раніше і спустити їх на вітер, поставте короткострокові цілі (скажімо, зібрати 20 тисяч гривень за пару місяців, накопичити на автомобіль або подорож в екзотичну країну). Це буде мотивувати вас, і ви вже не захочете розмінюватися по дрібницях (знаючи, що в результаті ви отримаєте набагато більше, ніж імпульсивне придбання чергової дрібнички).
Пам'ятайте, що за безцінні моменти не потрібно платити
Чомусь більшість людей лякає слово «економія» — вони вважають, що в цьому випадку їм можна буде закритися в чотирьох стінах і забути про культурне дозвілля. Але це зовсім не так. Фахівці нагадують, що в нашому житті існують куди більш цінні речі, ніж вечеря в дорогому ресторані (так, ви пустити пил в очі, продемонструєте свій статус, але в підсумку не отримаєте задоволення від процесу). Адже романтичну вечерю можна влаштувати й вдома, приготувавши не менш смачні кулінарні шедеври. Крім того, чому б вам не подумати про те, що наприклад літом саме час для пікніка, перегляду фільмів під відкритим небом, пляжних вечірок з друзями, довгих прогулянок по теплому місту, сімейних зустрічей, відвідування безкоштовних лекцій, майстер-класів або спортивних тренувань в парках, взимку теж є маса занять.
Дорожче — не значить якісніше
«На сезон вистачить, та й годі», «покористуються цим перший час, а потім викину» — теж не варіант, звичайно, проте не варто забувати, що багато бюджетних речей можуть бути не менш якісними, ніж аналогічні дорогі товари. Та й на сьогодні ринок фейків розвинений настільки, що ви, купуючи нібито люксову річ, можете нарватися на якісну підробку (яка прослужить вам теж не так багато часу). Тому постарайтеся не гнатися за тим, що дорожче, а знайдіть якісні аналоги в середній ціновій категорії.
Не залишати чайові — це нормально
Навіть якщо оточуючі дивитимуться на вас з презирством, коли ви не залишите офіціанту на чай, пам'ятайте, що це не є обов'язковою умовою (крім тих моментів, коли це зазначено в меню і вас заздалегідь попереджають, що ви повинні будете залишити певну суму за «обслуговування»). Ви за своїм розсудом можете залишити 10-15% від суми, зазначеної у вашому чеку, але лише в тому випадку, якщо кухня вам справді сподобалась і обслуговування було на висоті.
Не набирати повний кошик продуктів в супермаркеті
Що стосується повних візків в супермаркетах, то, наприклад, у тих же розвинутих країнах заведено витрачати на їжу близько 15% від зарплати та брати лише те, що потрібно на даний момент. Наші співвітчизники часто залишають 50% (або навіть більше), вважаючи непристойним котити візок до каси напівпорожній. Це призводить до того, що багато продуктів псуються раніше, ніж їх встигають спробувати, і в підсумку основна частина вашої зарплати по суті відправляється у відро для сміття.
Привчіть себе позбавлятися від мотлоху
Візьміть собі за правило регулярно проводити ревізію речей і позбуватися від того, що вам вже не потрібно. Тільки не несіть відразу все на смітник — для початку відсортуйте предмети що ідеально збереглися, які можуть принести кому-небудь користь, від того, що вже втратило свій товарний вигляд і не підлягає відновленню. Хороші речі, які більше не потрібні вам з тих чи інших причин, можете продати на спеціальних сайтах, заробивши на цьому хай невеликі, але все ж гроші, а решту можете утилізувати, щоб не перетворювати свою квартиру в захаращений склад.