18 січня — Водохресний Святвечір, Голодна кутя: історія, традиції та прикмети

В православ'ї 18 січня відзначається Водохресний Святвечір. В церковному календарі називається дата Навечір'я Богоявлення, інформує Ukr.Media.
Що означає Водохресний Святвечір
У цей день християни готуються до великого двунадесятого свята Хрещення Господнього. «Навечір'я» означає вечір перед церковним великим явищем.
А назва «Святвечір» походить від традиції в цей вечір пригощатися сочивом (або кутею). Готують страву з рису або пшениці, додають мак, родзинки, дрібно нарізану курагу і запашний рідкий мед.
18 січня вважається пісним днем, до вечора заведено пити тільки воду.
Повернувшись з ранкової літургії у храмі, приймаються за прибирання житла і приготування страв для вечері — обов'язково варять узвар із сушених фруктів, ліплять вареники з грибами, запікають картоплю і подають все з квашеною капустою.
Коли всі домочадці повертаються з храму після вечірньої служби, глава сім'ї окроплює кімнати в будинку святою водою, потім дає випити всім потроху і лише після цього починається трапеза.
Які на цей день обряди та традиції
18 січня у слов'ян було заведено проводити снігові ритуали:
  • Обов'язково жінки додавали сніг у воду під час прання постільної білизни. Вона тоді стає особливо білосніжною.
  • Жменю снігу було заведено кидати в колодязь, щоб протягом року вода в ньому була чистою і свіжою, не застоювалася і не пропадала.
  • Дівчата набирали повні долоні снігу і натирали ним обличчя для краси, молодості, чистоти, сяйва і здоров'я.
Будь-яке добре і світле прохання, з яким звернулися сьогодні вночі у відкрите небо, буде виконане
В народі вірять, що вночі з 18 на 19 січня небо відкривається, а Вищі Сили очікують людських щиросердних молитов і заповітних бажань. Кажуть, що в цей час можна Бога просити про все, він почує кожного, будь-які прохання виконає.
Але, звичайно ж, побажання повинні бути світлими, чистими і добрими, не спрямованими на заподіяння комусь шкоди.
Не варто просити у Господа величезний будинок, яхту, автомобіль або купу грошей. Пам'ятайте, що матеріальні цінності — не головні в житті. Набагато важливіше сімейне щастя, здоров'я рідних і близьких людей.
Як правильно звертатися до Бога в цю ніч:
  • Бажання обов'язково повинне бути спрямоване на благо собі або іншим людям.
  • Розум вимкніть, покладайтеся тільки на почуття. Намагайтеся бути максимально щирими в цей момент.
  • Прохання формулюйте зрозуміло, грамотно і чітко. Вимовляєте не надто голосно, Господь почує навіть шепіт.
  • Обов'язкова умова — позитивний настрій.
Відкиньте злість і образи, щиро попросіть вибачення за свої гріхи, вибачте тих, хто заподіяв вам біль, і подякуйте богу за все, що маєте.
Щоб не пропустити момент, коли небеса відриваються і можна говорити свої прохання до Господа, потрібно поспостерігати за водою. Налийте її в якусь ємність і встановіть на підвіконні перед настанням півночі.

Сконцентруйтеся і дивіться на воду. Як тільки помітите легке коливання водної поверхні, яке з'явилося ні з чого, значить, небо відкрите. Вийдіть на вулицю (можна на балкон), подивіться на небо і кажіть бажання.
Як ще можна передати свою мрію Вищим Силам:
1. Знадобиться велике дзеркало, воно повинне бути знімне (тобто не закріплене наглухо, приміром, на дверцятах шафи). Підійдіть до нього, невеликим шматочком мила напишіть на дзеркальній поверхні своє бажання.
Тепер зніміть дзеркало і покладіть під своїм ліжком. Вкладайтеся спати. А вранці відразу після пробудження, дістаньте дзеркало і подивіться — якщо напис зник, значить, незабаром чекайте здійснення бажання.

2. Візьміть чистий аркуш паперу і розріжте його на дванадцять частин. Напишіть на кожній свої прохання. Поверніть, перед сном покладіть під подушку і вкладайтеся спати.
Коли прокинетеся вранці, відразу засуньте руку під подушку і навмання дістаньте три папірці. Те, що на них написано, і здійсниться в новому році.
Погодні прикмети на 18 січня
  • Майбутнім літом буде мало тепла, і дощі затягнуться, якщо 18 січня замітають сильні хуртовини та дме різкий вітер.В ніч з 18 на 19 січня спостерігають за небом. Якщо воно ясне і дуже багато зірок, то посушливе літо очікується, і буде великий приплід домашньої худоби. Якщо ж на пахмурному небі зірочок не видно, то майбутньої осені можна чекати щедрий грибний урожай.