Споживання фруктів і овочів знижує ризик смерті від серцевого нападу



Фрукти
Вчені з Університету Тафтса в Бостоні, провели дослідження, метою якого було отримання точної оцінки того, як споживання фруктів і овочів (або їх відсутність) впливає на тягар серцево-судинних захворювань.
Для цього вони проаналізували дослідження продуктів харчування 2010 року, і дані про наявність продуктів харчування, зібрані з 113 різних країн. Потім зробили оцінки середніх національних показників споживання фруктів і овочів. Взяті разом, країни, залучені до дослідження, представляли близько 82% від загальної чисельності населення світу.

Скільки всього нам потрібно овочів і фруктів?

Дослідницька група об’єднала оцінки середнього споживання з даними кожної країни про причину смерті та серцево-судинний ризик. Це дозволило вченим створити життєздатну модель для розрахунку кількості смертей, викликаних недостатнім споживанням овочів і фруктів.
Виходячи з рекомендацій щодо харчування та інших факторів ризику серцево-судинних захворювань, команда визначила оптимальну кількість фруктів. Це 300 грам в день, що еквівалентно вживання двох невеликих яблук. Овочів потрібно більше – 400 грам на добу, що еквівалентно вживанню трьох чашок сирої моркви.

Результати дослідження

Проаналізувавши всі зібрані дані, вчені виявили, що нестача фруктів і овочів є причиною близько 1,8 мільйона смертей від серцево-судинних захворювань у всьому світі. Приблизно 1,3 мільйона з них були пов’язані з інсультом, а 520 000 смертей – з ішемічною хворобою серця.