У Бедевлі перекривали дорогу, вимагаючи включити Бедевлянську ОТГ до Перспективного плану формування територіальних громад Закарпатської області (ФОТО ВІДЕО)

Сьогодні впродовж години – з 10.00 по 11.00 – у с. Бедевля було перекрито частину автошлях Мукачево-Рогатин поблизу залізничного переїзду. По обидва боки автотраси утворилися величезні затори: стояли легкові автомобілі, каміони, автобуси. Мітингувальники, їх було близько 100 осіб, пропускали тільки автомобілі екстрених служб. Вимоги протестувальників: включити Бедевлянську ОТГ до Проекту перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад Закарпатської області.

Як прокоментував ситуацію сільський голова Бедевлі Іван Рішко, мешканці Бедевлі та Біловарців у вересні минулого року прийняли відповідні рішення про добровільне об’єднання в Бедевлянську сільську територіальну громаду з центром у селі Бедевля, подано схвалені проекти рішень про добровільне об’єднання територіальних громад до Закарпатської обласної адміністрації для надання висновку щодо його відповідності Конституції та Законам України. А вже у жовтні Закарпатською обласною адміністрацією було надано позитивний висновок щодо об’єднання територіальних громад с. Бедевлянської та Біловарської сільських рад та направлено до Центральної виборчої комісії подання про проведення перших виборів в Бедевлянській об’єднаній громаді. Однак Бедевлянська ОТГ так і не була включена до Перспективного плану формування громад Закарпатської області. Іван Михайлович зазначив, що відповідне звернення вже адресували керівництву Закарпатської ОДА, однак відповіді так і не отримали. Тому громади сіл, блокуючи автошлях, прагнуть привернути увагу керівництва області до наболілого для них питання.

 За підсумками зібрання громада вирішила делегувати до керівництва Закарпатської ОДА сільських голів Біловарців та Бедевлі – Івана Рішка та Галину Войтенко з ініціативною групою, аби ті передали губернатору області звернення громад щодо необхідності перегляду Перспективного плану формування громад Закарпатської області в частині Тячівського району, взявши за основу бажання та можливості Бедевлянської територіальної громади.

Тож вже об 11 годині трасу було розблоковано й рух транспорту відновився, а  делегація вирушила до Закарпатської ОДА. Однак мітингувальники запевнили, якщо їх прохання знову проігнорує обласна влада, то проведуть вже безстрокову акцію протесту з перекриттям автодороги.
 
Подаємо текст звернення, адресований Закарпатській ОДА: «26 вересня 2019 року Закарпатська обласна рада прийняла рішення «Про схвалення Перспективного плану формування територій громад Закарпатської області» В результаті прийняття такого рішення карта району в частині населених пунктів Бедевлянської сільської ради виглядає так: селище Тересва. села Грушово, Крива, Бедевля, Біловарці з центром в селиші Тересва.

Такий поділ Тячівського району немає перспективи подальшого утворення Тересвянської громади, оскільки мешканці вказаних сіл не виявляють ініціативи об’єднуватись навколо емт Тересва, створення такої об’єднаної територіальної громади суперечити волевиявленню громад, яке взято за основу у відповідних рішеннях сесій сільських рад щодо територіального об’єднання, зокрема рішення № 496 першого пленарного засідання двадцять другої сесії сьомого скликання від 22. 09. 2019 року Бедевлянської сільської ради, було схвалено проект рішення Бедевлянської сільської ради «Про добровільне об'єднання територіальних громад», підготовлений спільною робочою ірупою щодо добровільного об'єднання територіальних громад сіл Бедевля, Руня, Глиняний, Дубрівка Бедевлянської сільської ради та села Біловарці Броварської сільської ради в Бедевлянську об’єднану територіальну громаду з центром у селі Бедевля.

Відповідно до подання Бедевлянської сільської ради за № 02-9/192 від 30. 09. 2019 року враховуючи рішення Біловарської та Бедевлянської територіальних громад про добровільне об’єднання в Бедевлянську сільську територіальну громаду з центром у селі Бедевля, подано схвалені проекти рішень про добровільне об’єднання територіальних громад до Закарпатської обласної адміністрації для надання висновку щодо його відповідності Конституції та Законам України.

16. 10. 2019 року Закарпатською обласною адміністрацією було надано позитивний висновок щодо об’єднання територіальних громад сР Бедевлянської та Броварської сільських рад та направлено до Центральної виборчої комісії подання про проведення перших виборів в Бедевлянській об’єднаній громаді.

Верховною Радою прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)», що дозволяє добровільно об’єднатися в об’єднану територіальну громаду. У зв’язку з цим, з метою максимального сприяння процесу формування спроможних територіальних громад району та розбудові місцевого самоврядування, беручи до уваги рішення загальних зборів та сесій сільських рад про добровільне об’єднання територіальних громад, протокольні рішення обласної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Закарпатської області, просимо переглянути Перспективний план формування громад Закарпатської області в частині Тячівського району взявши за основу бажання та можливості Бедевлянської  територіальної громади.» повідомляє сайт Тячів ком.

Gepostet von Тячівська правда am Donnerstag, 13. Februar 2020