Проблема сміття, наповнення бюджету та співфінансування медичної галузі - основні питання наради у Тячівській РДА

У четвер, 27 лютого, в.о. голови Тячівської райдержадміністрації Михайло Полажинець провів нараду з головами сільських та селищних рад району.

Участь в нараді  взяли:  заступник голови адміністрації Віктор Погар, в.о.голови районної ради Ігор Грабарь, керівник апарату РДА Богдан Макусій, представники  структурних підрозділів державної адміністрації  та відповідних служб району.

По першому питанню  - ліквідація несанкціонованих  сміттєзвалищ відходів та  поводження з безхазяйними відходами інформувала начальник відділу ЖКГ РДА Катерина Фаловська. 

Насамперед нею було доведено  до відома голів місцевого самоврядування зміст листа від  Держводоагентства щодо звернення  Уряду Угорщини із проханням провести ряд заходів для недопущення потрапляння побутових відходів від населення у річку Тиса.

На жаль, на сьогодні складається така ситуація, коли сміття із прикордонних зон Закарпаття, потрапляючиу річковий басейн, забруднює тим самим території сусідніх європейських країн.

І як повідомив присутній на нараді начальник Тячівського міжрайонного водного господарства Сергій Стойка їх працівники будуть їхати на спільну  акцію з угорськими водниками, де прибиратимуть непотріб, який сплавляють по Тисі закарпатці. Інакше буде виставлено більше двох з половиною мільйонів штрафу, який, звісно, область не змозі буде заплатити.

І хоча ця ситуація   в основному стосується Рахівщини,  однак стихійні сміттєзвалища мають місце також на берегах водойм нашого району. Тож найближчим часом водниками буде підготовлено інформацію з фото і відеофіксацією та надіслано попередження   про ліквідацію і якщо їх не буде усунуто,  інспекцією відповідно накладатиметься штраф.

В.о. голови РДА Михайло Полажинець нагадав про екологічні кошти,  які також можна б спрямувати на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, окрім інших заходів, що вкрай необхідно провести на місцях для вирішення сміттєвої проблеми.

Оскільки одним із основних заходів поводження з побутовими відходами на території району є централізований вивіз сміття на паспортизовані сміттєзвалища, то як наголосив в.о. голови райради Ігор Грабарь, на сьогодні спостерігається   дуже слабкий відсоток укладання договорів населення з суб’єктами підприємницької  діяльності, які цим займаються.

Тому всім головам рад було наголошено посилити цю роботу в своїх населених пунктах і через місяць подати оновлену інформацію з даного питання.

В той же час присутні керівники місцевого самоврядування поділилися своїм досвідом роботи у цьому напрямку, зауважили на ряд чинників, які гальмують процес, наголосивши на цьому   пронедосконалість законодавства і слабку екологічну культуру місцевого населення.

Також прозвучали певні зауваження і пропозиції щодо надання послуг фірмами по вивозу сміття,   зокрема що стосується вартості контейєрів, облаштування спеціальних площадок та майданчиків у населених пунктах  тощо.

Заступник голови РДА Віктор Погар повідомив що нещодавно  проводилась нарада, де підприємцями було озвучено нелегку ситуацію в цій сфері діяльності через відсутність полігонів,  сортувальних та переробних ліній для сміття.

Всі були одностайні в одному, що без будівництва заводу вирішити сміттєву проблему в районі практично нереально, тож всі сподівання, що найближчим часом він таки з’явиться у Тячеві.

Наступним питанням учасники наради розглянули  надходження до   місцевих бюджетів на 2020 рік, з приводу чого інформувала начальник відділу доходів фінансового управління Тячівської РДА Наталія Олексій.

Зокрема,  вона відмітила,  що, на жаль, в районному бюджеті майже 15 млн. грн - незабезпечена потреба в заробітній платі.  В той де час недоїмка до зведеного бюджету по району становить 27 млн.грн.,  в тому числі до місцевого  - 17 млн. грн., і податковий борг зростає.
Основним наповнювачем районного бюджету є податок із фізичних осіб, однак борг по єдиному податку становить  6 млн грн., по податку на нерухоме майно,  оренду землі – по 1,5 млн.грн. А все це кошти місцевих рад, які б можна спрямувати для вирішення того чи іншого питання, зокрема і в плані поводження з твердими побутовими відходами.

В той же час як зазначив Ігор Грабарь для бюджету на сьогодні з’явилося багато викликів в частині фінансування певних заходів в охороні здоров’я – співфінансування будівництва нових амбулаторій ЗПСМ, реконструкцій та ремонтів існуючих, а також фінансування місцевих програм тощо.

Тим не менше на місцях  - невикористаний резерв для наповнення бюджету,  про що вже більш детально інформував головний державний ревізор інспектор Тячівського управління ГУ ДПС у Закарпатській області Іван Бедей. Зокрема,  що стосується збору місцевих податків на майно, плати за землю, єдиного податку для суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб, тощо.

Відтак було рекомендовано головам рад спільно з фіскальною службою здійснювати заходи щодо пошуку додаткових джерел надходжень до бюджетів, у тому числі за рахунок детінізації та посилити контроль за своєчасною сплатою податку з доходів фізичних осіб та інших зборів.

Наступним на нараді було розглянуто медичне питання. Як наголосила головний лікар КНПТРР  «ЦПМСД» Тетяна Лебедєва на сьогодні в рамках медичної реформи на території району заплановано будівництво 5-ти нових АЗПСМ (с.Теребля, с.Красна, с.Бедевля та смт. Буштино та Солотвино,  і в 5-ох капітальна реконструкція (с.Вонігово, с.Ганичі, с.Тарасівка, с.Новобарово, с.Глибокий Потік). Роботи на кожному об'єкті знаходяться на різних етапах, однак важливо освоїти спрямовані кошти та здійснити співфінансування.

Також було наголошено про використання приміщень, які включені у спроможну мережу, закупку телемедичного обладнання, укладання договорів з аптечними закладами по урядовій програмі "доступні ліки" та інше.

У підсумку наради в.о.голови РДА Михайло Полажинець закликав голів місцевих рад до співпраці у вирішенні всіх обговорених питань та посилити роботу на місцях.

На жаль, деякі голови рад, а саме: Солотвинської, Усть-Чорнянської, Кривської, Кричівської, Лопухівської, Углянської, Чумалівської, Широколузької, Дулівської, Руськомокрянської  навіть не з'явилися на нараду, хоч проблем у цих населених пунктах вистачає.  З приводу обговорених питань буде надано вказівки та доручення, обов'язкові до виконання, інформує пресслужба Тячівської райдержадміністрації.