Як коронавірус атакує легені і горло

За словами експерта, очікується масове зараження. «Ймовірно, будуть заражені 60-70 відсотків», —говорить вірусолог Крістіан Дростен з берлінської клініки Charit.
— Це може зайняти два роки або довше».
 Горло і легені
Коронавірус розмножується в горлі. Поки заражена людина говорить або кашляє, вона випускає крапельки. «Вони летять на 1,5 метра і відносно швидко падають на землю. Вдихання хмари у більшості випадків заражає». Коронавірус, як і грип, в основному вражає легені.
«Келихоподібні клітини виробляють слиз, який зберігає легені вологими. Це важливо, щоб вони залишалися здоровими. У мерехтливих клітин є невеликі волоски, які, як передбачається, утримують будь-які дотичні об’єкти — частинки пилу, віруси і бактерії, від слизу».
У випадку коронавіруса можна помітити, що вірус воліє атакувати ці два типи клітин: «Вірус заражає ці клітини і починає їх вбивати. Це може послабити тканини, які потраплять назад в легені і заблокують їх. Це може привести до пневмонії».
Імунна система починає контратаку — і завдає ще більшої шкоди І це ще не все: у відповідь на цю атаку імунна система може розпочати контратаку. Це буває настільки сильним, що вражає здорову тканину поряд з пошкодженою, викликаючи сильне запалення в легенях. Це робить дихання ще важчим, ніж раніше.
Чому коронавірус так легко поширюється? «Дивно, але рецептор ACE2 зв’язується з діл
янкою зв’язування спайків коронавіруса з афінністью в 10-20 разів вище, ніж у Sars-CoV». На думку вчених, це може пояснити, чому він легко поширюється від людини до людини. Розшифровка глікопротеїну шипа є важливим першим кроком для майбутньої розробки вакцини