Робоча група зі збереження Тячівського району ініціює зустріч з керівництвом області

Як ми уже повідомляли,  минулого тижня  у Тячівській районній раді відбулося засідання робочої групи, яку створено райрадою  з метою здійснення напрацювань щодо збереження Тячівського району як самостійної адміністративно-територіальної одиниці.
Участь взяли члени групи:   голова Тячівської райради Василь Каганець та заступник голови Ігор Грабарь, в.о. голови Тячівської РДА Михайло Полажинець, голова Тячівської міської ОТГ Іван Ковач.
А також  депутат Закарпатської обласної ради Петро Голубка,  депутати районної ради: Олег Палінкаш,  Михайло Даруда, Василь Кус, Олег Руснак, члени Громадської ради при Тячівській РДА: Йосип Сава, Марія Цимбаліста та Світлана Дочинець.
Відтак присутні обговорили питання збереження Тячівського району, яке стало особливо актуальним після  публікації на сайті decentralization.gov.uа  статті , де йдеться про об’єднання Тячівського та Рахівського районів в одну адміністративно-територіальну одиницю з центром у Рахові.
Під час зустрічі було наголошено про попередні чисельні звернення від районної ради у різні вищі інстанції з метою недопущення ліквідації Тячівського району. Також аналогічні звернення було надіслано Тячівською міською радою та громадськими організаціями, зібрано більше 26 -ти живих підписів за збереження району.
Тож запропонована схема поділу є незрозумілою і неприйнятною для Тячівського району, адже не враховано його специфіку і позицію громадськості.  
Насамперед тому, що Тячівський район за чисельністю населення є найбільшим сільським районом в Україні, де проживає понад 175 тис. осіб, які є представниками 27 національностей. І це  вагома підстава залишити  його окремою  адмінтеродиницею в процесі реформування.
Також згідно з методичними рекомендаціями, розробленими Мінрегіонбудом, переважна більшість населення району має проживати у 60-кілометровій зоні від адміністративного центру. На сьогодні найбільш віддалені гірські села навіть до Тячева знаходяться на більшій відстані,  що вже казати за Рахів. 
Також Тячів як адмінцентр має ряд історичних передумов та переваг на перспективу соціально-економічного розвитку над м.Рахів, які б мали бути враховані за цією методикою під час децентралізації. 
Зокрема, ще у 1329 Тячів отримав Магдебурзьке право  і займав центральну роль серед коронованих міст Мараморошу з привілегіями вільного міста, в той час як датою заснування Рахова вважається 1447 рік.
І на сьогодні м.Тячів має неабиякий досвід управління, тут створено одну з перших успішних ОТГ не лише Закарпаття, а й України. А з розширенням меж міста  з’явились нові можливості для розбудови.  
На території району уже діють дві громади і в перспективі  такі села Рахівського району як Біла Церква, Середнє Водяне увійдуть  до складу Солотвинської ОТГ, що відноситься до Тячівського району.
Саме у Тячеві розташовані територіальні підрозділи органів влади, які діють на два райони (Тячівський  та Рахівський)  – Тячівська місцева прокуратура, Тячівський відділ поліції, Тячівський районний суд, управління Пенсійного фонду. 
У Тячеві знаходиться окружна виборча комісія виборчого округу №72 з виборів Президента та депутатів Верховної Ради України. 
А нещодавно Тячівська районна лікарня отримала статус опорної лікарні ІІ рівня – це одна з чотирьох в Закарпатській області.  У місті та районі розвинена соціальна, освітня, медична та адміністративна інфраструктура тощо. 
Отож всі вищенаведені аргументи та позицію влади і громадськості учасниками засідання буде викладено у спільному зверненні до всіх вищих органів влади з копіям підписів мешканців за збереження Тячівського району. 
Оскільки Закарпатська ОДА ще не затвердила офіційну позицію щодо  адміністративно  територіального розподілу області, робочою групою прийнято рішення ініціювати зустріч з в.о. голови Закарпатської ОДА Олексієм Гетманенком та головою Закарпатської обласної ради – Михайлом Рівісом.
До участі буде залучено депутатів обласної ради та народних депутатів України від Закарпатської області, які також підтримують збереження Тячівського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці.    
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації