Археологи знайшли унікальний годинник, "повелителю часу" понад дві тисячі років

Археологи зуміли знайти сонячний годинник у Лаодікеєї, Туреччина, якому дають дві тисячі років! Знахідку відкопали у місті Денізлі і відразу передали до рук науковців. Так, саме головний археолог з університету Денізлі Памуккале Джелал Шишмек зумів датувати цю знахідку і назвати її “унікальною”.

На часах є елліністичні візерунки та написи давньогрецькою усіх пір року та днів. Таким чином, цей годинник був універсальним, тому що показував усі змінні і є артефактом доби панування греків на берегах Туреччини. На жаль, до нашого часу не зберігся гномон - голка, яка відкидає тінь. Дизайн годинника сигналізує про те, що цей годинник був "однолітком" Ісуса Христа - саме такі годинники вироблялись у той час греками.
Лаодікея, фото Wikimedia Commons
Лаодікея, фото Wikimedia Commons
Не дивно, що такий високотехнічний годинник знайшли саме у Денезлі, адже це містечко сусідить з Лаодікеєю - найбільш збереженим місцем, яке показує розмах панування імперії греків на цих берегах. З 2013 року це місто знаходиться під охороною ЮНЕСКО. На щастя, Лаодікея - легкодоступна для туристів, адже знаходиться лише на відстані 600 кілометрів від Стамбула.