Уряд продовжив карантин до 11 травня, але пом'якшив його: що дозволили

Кабінет міністрів схвалив проєкт постанови про продовження дії карантину по 11 травня 2020 року (включно), але з певними послабленнями.
Таке рішення було ухвалене на засіданні уряду в середу, 22 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Ми ухвалимо рішення про продовження карантину до 11 травня. Оскільки за розрахунками академії наук, пік ми очікуємо між 3 та 8 травня. У нас є дуже чіткий план виходу», - сказав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
За його словами, план виходу з карантину складається із п'яти етапів, стартова точка реалізації - день кінця карантину.
«За оптимістичним прогнозами, цей день мав би настати 11 травня. Тому сьогодні будемо продовжувати карантин до цієї дати як умови настання цього першого дня, який буде символізувати початок виходу із карантину», - сказав глава уряду.
Шмигаль зазначив, що початок виходу з карантину стане можливий лише за умови, якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання у країні не змінюватимеся, та буде коливатися у межах 5-7%, не більше.

Як додав на засіданні уряду міністр охорони здоров'я Максим Степанов, змінами до постанови №211 від 11 березня 2020 року, окрім продовження карантину до 11 травня, планується, зокрема, дозволити перевезення громадським транспортом осіб, які виявили бажання стати донорами крові. Також планується дозволити залучати до роботи працівників, яким необхідний обов'язковий медичний огляд, без проходження такого огляду, оскільки через карантинні обмеження проведення таких медоглядів ускладнено.
Також затверджується порядок проведення протиепідемічних заходів, пов'язаних із самоізоляцією особи.
"Ми розширюємо можливості по самоізоляції, разом з Мінцифри доопрацьований додаток "Дія" для того, щоб був контроль за особами, які перебувають у самоізоляції", - сказав Степанов.
Як повідомлялося, в Україні з 12 березня 2020 року запроваджено карантин у зв'язку з протидією поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.
Кабінет міністрів України 25 березня 2020 року запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території країни та продовжив карантин до 24 квітня.
В Україні на карантин закрито навчальні й торговельні заклади, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.
Міністр охорони здоров’я Максим Степанов 21 квітня заявив, що уряд на найближчому засіданні ухвалить рішення про продовження карантину до 12 травня. Глава МОЗ повідомляв, що Кабмін має намір запровадити певне пом’якшення карантинних заходів. Зокрема, після 24 квітня будуть дозволені прогулянки парками у певній кількості осіб та обов'язково із засобами індивідуального захисту.
Окрім цього, за словами Степанова, уряд відкриє для відвідування музеї та бібліотеки, але також з чіткими застереженнями стосовно дотримання карантинних обмежень щодо дистанції, засобів індивідуального захисту, з обов'язковим термоскринінгом на вході до закладу.