На Закарпатті ще одна напасть: руді слимаки винищують городину

Про появу слимаків пишуть все більше й більше краян: на жаль, вони їдять практично все без винятку, що виростає в городах! 
Інформація про рудих слимаків, які почали винищувати городину взакарпатців, почала з'являтися буквально років 4-5 тому, досі їх на Закарпатті не бачили. Слимаки розмножуються шаленими темпами і "під чисту" за ніч можуть виїсти всю розсаду, яку висадили в городі. Найбільше їх на нерозчищених ділянках, в бур'янах, заростях.  Саме з них вони переповзають на оброблені городи і живляться тим, що там посадили.

Ситуація з іспанськими слимаками нині набула катастрофічних масштабів. Це вже насправді екологічне лихо, бо останніми роками вони завдають дуже великої шкоди врожаю різних культур - знищують листя і стебла, плоди і ягоди, та навіть квіти й траву...Горох, помідори, капуста, броколі, перець - усе їм до смаку. І навіть гостра чи пікантна зеленина на кшталт часнику чи руколи - з'їдається вмить!
они долають усі перешкоди, заповзають навіть на стіни будинків, залишають гидкий слизький слід.  

 Як пишуть ЗМІ, розплодилися паразити у нашій країні через теплі зими й вологий клімат. Особливо сприяють їхньому розмноженню проливні дощі, бо слимаки люблять тепло і вологу. А от палюче сонце знищує і дорослі особини, і їхні яйця. Тож у спеку вони ховаються, а виповзають уночі. 

Насамперед нагадаємо, що існує дуже хороша ініціатива - національна мережа інформації з біорізноманіття у Facebook-спільноті UkrBIN започаткувала ще в 2018-му ініціативу #ЗупиниРудого. Людей просять під цим хештегом публікувати фото рудого слимака та додавати місце, де його побачили. Це необхідно для створення бази даних. Фото науковці радять публікувати, щоб не переплутати цей вид з іншими слимаками, які не є небезпечними.
Способи боротьби
Національна мережа інформації з біорізноманіття розробила план боротьби з іспанським слимаком. Спершу науковці радять максимально очистити ділянку від будівельних матеріалів, дров, куп сміття і інших схованок для слимаків та їхніх яєць. Саме там для них є всі умови: темнота та вологість. 
Наступним кроком є відловлювання слимаків за допомогою пасток, збирання вручну та свійською птицею. Як відомо, ці шкідники їдять абсолютно все, навіть фекалії чи вже дохлих собі подібних. Тому вони є переносниками кишкової палички, і збирати їх радять тільки в рукавицях. До того ж, їхній слиз густий і важко відмивається.
Завершальним кроком на цьому етапі стане перекопування верхнього шару компостних куп під час холодів у листопаді-грудні. Холод – шкідливий для слимаків та відкладених яєць.
ВАЖЛИВО! Люди пишуть, що користуються синіми гранулами, де діючою речовиною є метальдегід. Такі препарати мають різні назви, але є дуже токсичними. Якщо їх застосовувати строго в тих дозах, які вказані на упаковці, то вони не завдадуть шкоди, наприклад, собакам, їжакам та іншими тваринам. Якщо ж перевищити дозу і тварини з’їдять ці гранули, то можуть отруїтися. Ще одна небезпека пов’язана з тим, що гранули не розчиняються у воді, тож   можуть з ґрунтовими водами потрапити у водойми та питну воду.
Uzhgorod.net.ua