Питання кількості районів Закарпаття комітет ВРУ поклав на паузу

Розгляд районів відкладено. Урядова постанова щодо районування знята з розгляду на комітеті. Про це у мережі фейсбук повідомив  голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін
Зі слів Віталія Безгіна причин щодо такого рішення уряду є дві:

–  Потреба врегулювати конфліктні питання в деяких областях.
– Акт має йти в залу разом з проектом змін до Бюджетного Кодексу #3614, який забезпечує громади ресурсами і робить незалежними від впливу районних еліт. А даний законопроект свій комітет ще не пройшов.

Політичний експерт Олександр Солонтай додає, що комітет ВРУ хоче пов‘язати райони та зміни в бюджетний кодекс:
“Крім бюджетного, змінити слід всі кодекси, щодо районів (фінанси, податки, майно, вибори, робота районних установ, повноваження, РДА тощо). Причому, ці зміни мають бути кінцево проголосовані, а не обіцяні, лише тоді можна переходити до розгляду нових районів.
Потрібно, щоб це були райони не тільки без бюджетів, але і без влади над громадами в будь який адміністративний або фактичний спосіб.
Особисто є переконаним прихильником двох рівнів: громада та область”.

Також, має бути оприлюднене кінцеве бачення реформи децентралізації, зміни в Конституцію тощо. Тому триває збір підписів під зверненням мерів, експертів, місцевих депутатів та представників самоврядування: