Сміттєва проблема Тячівщини давня, і досі не вирішена – нарада в РДА

До керівництва району надійшло колективне звернення від ТОВ «КВ – Консалт+» «КН – Консалт» та «КВ – Консалт», які займаються збором і вивезенням сміття в 20 населених пунктах Тячівщини. 
У ньому зокрема йдеться про те, що у зв’язку із закінченням строку договору з полігоном,  ТОВ від 01 липня 2020 р змушені припинити надання послуг.  
Відтак сьогодні голова Тячівської РДА Тімур Аверін та голова райради Василь Каганець, за участі сільських голів Глибокого Потоку  Василя Буги та Новобарова Юрія Келемена, начальника відділу РДА Катерини Фаловської провели зустріч з керівниками даних ТОВ. 
Основна проблема - куди вивозити сміття,  і де знайти земельну ділянку  ( 2 га) для облаштування сміттєсортувального комплексу на території району. 
Відтак як було зазначено, ця проблема давня, і  на жаль, досі не вирішена. 
Представники ТОВ розповіли:  неодноразово звертались до районного керівництва, голів місцевих рад та в інші інстанції з проханням виділити землю, однак безрезультатно. 
До цього часу вивозили відходи на сміттєзвалище в смт. Солотвино, а також на полігони за межі району і навіть області. Відтепер такої можливості нема, бо ніхто не хоче приймати «чуже сміття».
У декількох населених пунктах району є вільні земельні ділянки, які відповідають вимогам, однак місцеві мешканці не погоджуються на облаштування  хоча б сортувальної лінії у  своєму населеному пункті.  
На території  району   діють 12 паспортизованих сміттєзвалищ,  які можна б відкрити для захоронення відсортованого сміття зібраного від місцевих мешканців, і тим самим здешевити ціну на вивіз сміття.
На жаль, досі не розпочато будівництво сміттєпереробного заводу в м.Тячів, щоб дало змогу налагодити постачання ТПВ.
В той же час ТОВ надають привабливі інвестиційні пропозиції для громад, де буде розміщено сміттєсортувальний комплекс.
І  насамперед це суттєве поповнення місцевого бюджету – в середньому 1,3 млн. грн податків,  плюс нарахування ПДФО, нові робочі місця ( 15-20 чол.), 50 % знижки на вивіз сміття від місцевого населення тощо.     
Голова Тячівської РДА Тімур Аверін наголосив, що найближчим часом матиме розмову з головами місцевих рад, де є відповідні  земельні  ділянки.
А також  буде розглянуто всі можливі варіанти з вільних площ за межами населених пунктів, на яких можна розмістити такі комплекси.  
Керівництво РДА  звертається також до суб’єктів господарської діяльності та зацікавлених осіб, хто володіє земельними ділянками, розглянути подані інвестиційні пропозиції.
Пишіть нам на електронну адресу: tyachivrda@carpathia.gov.ua, tyachivrdaua@gmail.com
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації