ЗМІ: Закарпатці купують фальшиві ПЛР-тести на коронавірус для перетину кордону

Коронавірус поламав багатьом закарпатцям плани на літній відпочинок та на роботу за кордоном. І все ж, ряд країн відкрили свої кордони для туристів. Щоправда, з однією умовою – на кордоні потрібно показувати негативний результат тесту ПЛР на коронавірус.
Про це пише РІО.
Звичайно, це не зупиняє наших земляків і багато закарпатців їдуть до тієї ж Хорватії, яка відкрилася українським туристам за умови негативного тесту ПЛР. Принаймні, на держкордоні з Угорщиною наразі величезні черги з автомобілів.
І якщо угорським прикордонникам достатньо показати бронь у хорватському готелі і вони пропускають автомобілі транзитом без особливих проблем, то вже на кордоні з Хорватією прикордонники перевіряють тести на ПЛР. Деколи доволі поверхнево, а подеколи дуже прискіпливо.
І як стало відомо, багатьох закарпатців вже повернули з-під кордону додому, бо тести виявилися фальшивими. ЗМІ повідомляли про те, що на Закарпатті виявляють фальшиві тести. Навіть у соцмережах можна зустріти інформацію, що тести просто продають по 500 грн. І багато закарпатців на це ведуться, бо це дешевше, ніж в офіційних лабораторіях.
Власне, що таке офіційні лабораторії. Йдеться про ті лабораторії, які офіційно верифіковані міністерством охорони здоров’я. Редакція газети РІО зробила запит до Центру громадського здоров’я МОЗ, щоб отримати інформацію, які ж лабораторії на Закарпатті мають право проводити такі тести і отримала відповідь.
Як виявилося, таких лабораторій не так багато:
Лабораторія особливо небезпечних інфекцій Державної установи Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України.
Вірусологічна лабораторія Державної установи Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України.
Лабораторія Комунального некомерційного підприємства Мукачівська центральна районна лікарня.
Лабораторія Комунального некомерційного підприємства Закарпатський обласний центр громадського здоров’я Закарпатської обласної ради.
Бактеріологічна лабораторія приватного підприємства Астра-Діа.
Лабораторія ТОВ ВАН-ЛАБ (ONE-LAB).
І все. Більше ніхто тести ПЛР на Закарпатті робити не може. Варто зазначити, що державні лабораторії завантажені роботою і лише одна з них робить тести на комерційній основі. Звичайно, що тут є певні питання до того, чи може державна лабораторія робити тести і брати за це гроші.
Тим не менше, наразі дві приватні лабораторії в Ужгороді, які верифіковані Міністерством охорони здоров’я України, роблять тести ПЛР – Астра-Діа та Ван-Лаб.
А закарпатцям радимо бути уважними і не вестися на оголошення в соцмережах, що хтось десь за дешево зробить тест ПЛР і надасть відповідний документ. Є багато шахраїв, які хочуть на цьому заробити, а постраждають, у першу чергу, самі клієнти.