В Ефіопії зарізали та зарубали понад 500 мирних жителів

В Ефіопії в регіоні Тиграй сталася масова різанина місцевих мирних жителів. Жертвами жорстокого нападу стали від кількох десятків до кількох сотень людей, є інформація про 500 загиблих.


Про це 13 листопада повідомила правозахисна організація Amnesty International За інформацією правозахисників, більшість тіл було знайдено в центрі міста біля будівлі Комерційного банку Ефіопії, а також вздовж дороги, яка веде до сусіднього міста Кумера. Сама різанина сталася в ніч проти 9 листопада в місті Май-Кадра в південно-західній зоні регіону Тиграй.


"Коли ми увійшли в місто, те, що ми побачили, було жахливим. Дороги були всипані трупами, особливо в центрі міста, і на дорозі, яка сполучає місто з Кумер", - сказав свідок трагедії.


Організація ідентифікувала загиблих, посилаючись на дані лабораторії Crisis Evidence Lab, яка провела експертизу фотографій і відеозаписів з тілами. Було підтверджено геолокацію і дату знімків. 


Свідки злочину стверджують, що  напад, наімовірніше, скоїли за допомогою ножів та мачете. Поки відповідальних за масове вбивство не встановили, але, як кажуть люди, котрі вижили, до різанини причетними можуть бути члени Народного фронту звільнення Тиграй (НФВТ). За даними місцевих ЗМІ, кількість загиблих може бути близько 500 осіб. Вижити вдалося трьом людям.


Зазначимо, що в Тиграї тривають сутички федеральною владою і партією Народний визвольний фронт.  Минулого тижня в ефіопському регіоні Тиграй було розпочато військову операцію. Про точні втрати невідомо, оскільки з Тиграй відсутній зв'язок, як і електрика. Спостерігачі заявляють, що ситуація катастрофічна.


"Це жахлива трагедія, справжні масштаби якої покаже тільки час, оскільки зв'язку в Тиграй, як і раніше немає", - заявили правозахисники.


Нагадаємо, в Ефіопії від 2016 році тривають протести, які призвели до зміни керівництва країни. Новим прем’єром став Абій Ахмед, який отримав Нобелівську премію миру.


Також масштабні протести охопили країну влітку 2020 року. Вони були викликані загибеллю популярного в країні співака, який був убитий під час зіткнень силовиків і представників різних етносів. Всього тоді загинули понад 150 людей.