Надзвичайний стан в Чехії продовжено до 22 січня 2021 року

На позачерговому засіданні уряд Чеської Республіки винесло рішення про продовження в зв'язку з пандемією коронавируса надзвичайного стану в країні ще на 30 днів, до 22 січня 2021 р Попередній період дії НС закінчувався 23 грудня. Коаліційний уряд зміг отримати схвалення нижньої палати парламенту завдяки підтримці депутатів від компартії.

Продовження режиму надзвичайного стану дозволить кабінету посилити епідеміологічні обмеження. Як повідомив міністр охорони здоров'я Ян блатні, більш суворі правила можуть вступити в силу вже після різдвяних свят. За словами глави МОЗ, продовження ПП ще на 30 днів - «невтішний, але необхідний крок».

Без додаткових обмежувальних заходів в кінці року в Чехії добовий приріст нових заражень коронавірусів може досягти 11 000, а кількість госпіталізованих з Covid-19 збільшитися до 7000, причому близько тисячі пацієнтів виявиться в реанімаційних відділеннях, підкреслює міністр. Жорсткість карантину дозволить збереже «тендітну стабільність» системи чеського охорони здоров'я, вважає Ян Блатни.С неділі, 27 грудня, і до 10 січня, Чехія переходить на п'ятий, найвищий рівень ризику поширення епідемії, що передбачає посилення коронавірусних обмежень.

Комендантська година в країні буде починатися не в 23:00, як в даний момент, а о 21:00. Жителям країни слід обмежити своє пересування необхідними поїздками.

Будуть закриті всі магазини, за винятком торгівлі товарами першої необхідності. Закриваються перукарні і косметичні салони. Як і раніше заборонено роботу басейнів і спа, за винятком розташованих в медичних установах. Чи не дозволена робота казино і залів ігрових автоматів. Закритими залишаться музеї і картинні галереї.

Залишаються відкритими магазини, які торгують продуктами харчування, медичним приладдям, кормом для тварин, аптеки, заправні станції, газетні кіоски, магазини косметики та побутової хімії, пральні і хімчистки, квіткові магазини, галантерея, магазини побутових товарів, збройові магазини. Всі ці торгові точки можуть працювати і по неділях.

Підприємства громадського харчування можуть торгувати на винос з 5 ч до 21 ч. Чи не дозволено продаж з вікон видачі алкогольних напоїв та розпивання алкоголю в громадських місцях.

Заборонено роботу готелів і лижних підйомників. Вигул собак дозволено на відстані 500 м від будинку.

Перебувати разом в громадських місцях можуть не більше двох осіб. Для новорічної ночі з 31 грудня на 1 січня виключення зроблено не буде.

Проведення весіль, похорону і богослужінь дозволено при заповнюваності лише 10% місць в приміщенні. Роботодавцям рекомендовано перевести співробітників на віддалену роботу.

Як і раніше дозволені прогулянки в парках, на природі, виїзд на дачі. За жителями країни зберігається право залишати територію Чеської Республіки.