У Туреччині виявлено найдавніший християнський храм з фресками

Виявлено найдавніший християнський храм з фресками, яких ніколи раніше не бачили фахівці.
Вході розкопок в турецькій Каппадокії виявлений найдавніший християнський храм з фресками, яких ніколи раніше не бачили фахівці. Церква, імовірно, датується V століттям.
Культова споруда була виявлено на місці стародавнього візантійського міста Невшехір. Нагадаємо, там розташоване підземне місто, в якому при нападах ворога могли сховатися близько 20 000 чоловік. Дослідження показали, що воно активно використовувалось жителями Невшехір з ранньої візантійської ери до османського завоювання.
Церква також була підземна. В даний час вона майже повністю заповнена землею, археологи відкрили тільки верхню частину споруди. І вже там були виявлені унікальні фрески ранньохристиянського періоду.
Зокрема, зображений Ісус Христос, з рук якого падають риби (так описує сюжет фрески мер сучасного Невшехір Хасана Унвера), а також вознесіння Христа на небо і знову ж, зі слів чиновника, «загибель поганих душ». Археологи додають, що їх погляду з’явилися фрески із зображенням розп’яття Ісуса, апостолами, пророками Мойсеєм та Єлисеєм.
Поки неясно, яка висота храму, отже, скільки відкриттів належить зробити вченим в ході робіт. Але очікування найбільші. Звучать навіть припущення, що унікальний храм може вплинути на наше розуміння історії християнства.
В даний час роботи призупинені, зокрема, через високу вологість на місці розкопок. Археологи планують поступово висушити місце робіт, щоб не пошкодити древні структури.
Джерело