У Китаї є місто, в якому всі жителі живуть під землею

Дуже часто людські цивілізації розташовуються в важкодоступних місцях. А історія більшості великих міст пов’язана з водними шляхами. Так, в Китаї є місто з 4000-річною історією, про яке до недавнього часу мало хто знав.
Щоб побачити це віддалене місце, яке прозвали «Містом кротів», довелося використовувати безпілотні літальні апарати. Але люди жили тут протягом тисячоліть, і життя їхнє було спокійним. Зараз результати аеродинамічній зйомок стародавнього міста стали доступними для публіки. Швидше за все, ви раніше нічого подібного не бачили!
Завдяки можливостям сучасних технологій і безпілотним літальним апаратам можна з упевненістю сказати, що сьогодні у нас є можливість досягти тих місць, яких раніше ніхто не бачив. Так сталося і з загадковим містом, прихованим у віддаленій частині Китаю.
Місто, загублене в околицях Саньменься (провінція Хенань, Китай), стало відомим завдяки недавнім знімкам цього таємничого і віддаленого місця.
На знімках загадкового 4000-річного міста видно більш 10000 дивних «дворів-ям», в яких тисячі людей живуть і зараз. Є й відповідна назва цього місця …
Село називають «Місто кротів». Більше 3000 осіб жили там в підземних оселях, відомих як яодуни ( «печерні будинку»). Тільки недавно це місце почали відвідувати цікаві туристи, охочі все побачити своїми очима.
Особливість цих домівок в тому, що вони знаходяться під землею і дуже добре утеплені. Взимку тут помірна температура, в середньому + 10 ° С, а влітку – близько + 20 ° С.
Всі помешкання пов’язані підземними печерами і тунелями, побудованими в давні часи. Щоб залишити свій будинок, жителям потрібно було пройти в печеру, а вже з неї піднятися наверх.
Для будівництва і зміцнення стін використовувалися різні природні матеріали, знайдені в цьому районі. Стіна може опускатися на глибину 6-7 метрів і досягати довжини 10-12 метрів кожна.
Дослідження показали, що шість поколінь протягом 200 років жили в одному і тому ж яодуне. Очевидно, будівельники знали, що будівлі простоять століття.
Яодуни виникли в бронзовому столітті. У цей період люди будували підземні помешкання в глибоких ямах. Вони були дуже популярні під час правління династій Цин і Мін
Ці своєрідні будівлі, які часто називають «колискою цивілізації» Китаю, знаходяться під охороною, оскільки в 2011 році були визнані однією з форм нематеріальної культурної спадщини
Хоча це віддалене місто дуже древнє, його періодично оновлювали, щоб воно відповідало сучасним стандартам якості життя. І це не єдині зміни.
Багато яодуни були повністю оновлені, щоб бути більш енергоефективними, повністю звуконепроникними і навіть стійкими до землетрусів. Це дуже важливо, оскільки ці будинки буквально вбудовані в пагорби.
Для боротьби зі стихійними лихами люди, які побудували яодуни, брали всі необхідні заходи обережності. Наприклад, поряд з будинком будували широкі колодязі, щоб запобігти затопленню під час злив.
Коли місцева влада дізналася, що підземними помешканями цікавляться туристи, то вирішили не перешкоджати цьому. Тепер це надзвичайно популярна пам’ятка.
Житла будувалися якісно, але це ще не все. Грунт в провінції Хенань твердий і заболочений, що означає відсутність зсуву з плином часу. Це дуже сприяло тому, що підземні будинки існують настільки довго.
Живучи в яодунах можна насолоджуватися урожаєм з власних городів. Багато помешкань побудовано на схилах, щоб була можливість вирощувати овочі. Скільки ж коштує проживання тут?
Більшість будуть здивовані, дізнавшись, наскільки це дешево. Згідно з останніми статистичними даними, однокімнатне житло (без сантехніки) обійдеться всього в 29 доларів в місяць
Цікавий факт: всього за 4500 доларів можна купити цілий будинок з трьома спальнями і ванною кімнатою! Можливо, це і не ідеальне місце, але варіант дуже бюджетний!
Чи можете ви повірити, що до цього дивовижного місця важко дістатися? У нього дивовижно багата історія і культура і, ймовірно, що відвідавші її, чекають численні відкриття.
Це так круто, що можна побачити такі місця, як це китайське село! Ці люди живуть в своєму абсолютно унікальному світі, який нам так складно зрозуміти …
Джерело