Чому не всі люди хворіють на коронавірус: вчені виявили відповідний ген

У більшості учасників дослідження, які легко, або безсимптомно перенесли коронавірус, виявили спільний ген. Відкриття важливе, адже допоможе визначити найбільш вразливі групи населення.

У більшості людей, які інфікувались коронавірусом, але перенесли хворобу легко, або в безсимптомній формі, виявили ген HLA-DRB1*04:01. За словами вчених, люди з цим геном мають певний захист від важких форм COVID-19.

Деталі дослідження
Науковці кілька добровольців в 4 групи:

без симптомів,
з мінімальними симптомами,
з яскраво вираженими симптомами
з важким перебігом COVID-19.
Під час дослідження вчені з'ясували, що ген HLA-DRB1*04:01 втричі частіше зустрічається у людей, які перенесли коронавірус майже без симптомів і про інфікування дізналися тільки з аналізу на COVID-19.
За словами дослідників, цей ген зустрічається не у всіх жителів Землі, найчастіше він є у мешканців на півночі та заході Європи.

Перспектива відкриття
Тож вчені переконані, що населення європейського походження з більшою ймовірністю залишиться безсимптомним, але все ж буде заражати коронавірусною інфекцією сприйнятливі групи населення.

Фахівці відзначили, що такі результати роботи вчених дуже важливі, адже "можуть допомогти створити генетичний тест", щоб визначити людей, яких першочергово потрібно вакцинувати.

Автор:

Анастасія Лукашевська