Підвищення тарифів з 1 липня не буде

Уряд відтермінував його до 1 серпня, тож наразі тариф для населення залишається 1,68 грн за кВт⋅год.
Міненерго ініціювало продовження до 1 серпня терміну дії нині чинного механізму ПСО (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії). Про це 25 червня повідомив пресцентр Міненерго.

Отже, для населення тариф поки що залишиться 1,68 грн за кВт⋅год, що приблизно вдвічі нижче реальних ринкових цін на електричну енергію для промисловості. В разі скасування механізму ПСО, ціна на електроенергію для населення відразу ж зрівнялася б ціною для промисловості, тобто відразу зросла б майже вдвічі – до 3,5 грн за кВт·год. До прикладу, у разі споживання 500 кВт·год на місяць сума в платіжці збільшилася б з 840 до 1750 грн. Для більшості населення України така сума просто непідйомна. До відома: населення - це один з найпотужніших споживачів – споживає майже 40% від загального обсягу виробленої електроенергії.

Стримувати тарифи для населення й надалі будуть компанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго» за раніше визначеною схемою, тому що після запуску нової моделі енергоринку Кабінет міністрів призначив їх виконавцями механізму ПСО.