Що святкують на Третій Спас: історія, традиції та прикмети свята

Традиційно 29 серпня православні та греко-католики святкують Третій Спас, який у народі називають ще горіховим.

Третій Спас – це завершальне свято в низці Спасів, яке приходить наприкінці літа, 29 серпня, коли спадає літня спека і помітно холодає.
Святкування Третього Спаса було встановлено на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Спасителя.

Історія свята

За церковними переказами, Ісус Христос вмився водою, а обличчя промокнув лляним полотном, на якому відобразився Його лик – нерукотворний образ Спасителя.
Цим полотном згодом вилікувався від смертельної недуги володар Едесси Авгар. А пізніше саме з цього образу були написані перші ікони Спаса Нерукотворного.
У 944 році Нерукотворний образ був відданий жителями Едесси і урочисто перенесений до Константинополя в храм Святої Софії. Але в 1204 році святиня була викрадена з Константинополя і загублена під час корабельної трощі.

Традиції Третього Спаса

Наприкінці літа час дозрівання лісових горіхів, які збирали та запасали на зиму. Тому в народі свято іменували Горіховим Спасом.
За прикметами, якщо добре вродили горіхи, то наступного року очікувався багатий урожай хліба.
Хлібний Спас – це ще одна назва свята на честь закінчення жнив, початку посіву озимих і випікання першого хліба із зерна нового врожаю. У народі говорили: "Третій Спас хліба припас".
З давніх-давен наприкінці літа проводилися ярмарки, де продавали домоткані полотна, а тому 29 серпня називали Полотняний Спас.
У народі про свята говорили так: "Перший Спас – на воді стоять, Другий Спас – яблука їдять, Третій Спас – на горі полотна продають".

Прикмети на Третій Спас

  • Дощ з грозою – до теплої осені.
  • Чим більше горіхів зібрано на Горіховий Спас, тим більше буде зерна майбутнього року.
  • Журавлі полетіли до Третього Спасу – на Покров буде мороз, а ні – зима буде пізньою.
  • Багато горіхів на Спас — через рік буде хліба про запас
  • Горіховий Спас — сонце на осінь пішло