У Тячеві реконструюють міські водопровідні мережі - фото

У місті Тячів є гостра проблема забезпечення місцевих жителів питною водою. З метою її вирішення тут розпочали реалізовувати проєкт реконструкції водозабору та споруд очищення води з р. Тиса для питних та господарсько-побутових потреб у межах президентської ініціативи Володимира Зеленського «Велике будівництво». Перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький під час робочої поїздки разом із міським головою Тячева Іваном Ковачем проінспектував хід робіт на об’єкті. 
«Тячів – місто, яке активно розвивається, а отже і росте. Сьогодні тут проживає близько 9 тис. осіб, з них майже 30% – у багатоквартирних будинках. Тут діють державні установи, навчальні заклади, районна лікарня. На існуючу систему водопостачання надто велике навантаження.  Її збудували у 1976 році, і за більш ніж 40 років експлуатації вона жодного разу капітально не ремонтувалася», – зазначив Мирослав Білецький.
За його словами, проєкт передбачає реконструкцію існуючих водопровідних мереж міста, у тому числі влаштування мокрих колодязів у місцях зміни рельєфу для спорожнення мережі під час ремонтів, улаштування металевих футлярів у місцях перетину з автомобільною дорогою, існуючими комунікаціями, а також благоустрій території біля водогону.
Завдяки цьому вдасться розв’язати одразу кілька дотичних проблем:
-    відновити водовід і вирішити питання забезпечення водою більш ніж половини мешканців міста та установ різного типу;
-    покращити якість питної води;
-    зменшити втрати питної води при її транспортуванні з 40 – 60 % до 3 %;
-    знизити рівень збитковості комунального підприємства, що надає послуги населенню з водопостачання.
«Роботи на об’єкті у розпалі. Загальний його бюджет складає понад 53 млн грн. Цьогоріч із ДФРР вже виділили та реалізували майже 15 млн грн. До кінця року планують спрямувати ще близько 15 млн грн.
Оновлений водопровід планують запустити у листопаді 2022 року», – зазначив перший заступник очільника області.