Румуни Закарпаття: задоволення потреб національних меншин- фото

Румуни є другою за чисельністю нацменшиною в Закарпатті, які  найбільш компактно проживають в Тячівському районі -  12,4 % населення.  
Більше 90% представників цієї етнічної групи засиляють такі населені пункти як с.Нижня Апша (6638 чол.), Глибокий Потік (3848 чол.), с.Топчино (1598 чол.), смт. Солотвино (3760 чол.).
Із зміною в 2020 році адміністративно-територіального устрою та децентралізацією румуномовні села увійшли до складу Солотвинської територіальної громади з центром в смт. Солотвино. 
Наразі дана громада з неабияким внутрішнім потенціалом демонструє перші успішні кроки в напрямку свого соціально - економічного розвитку та самодостатності. 
При цьому не менш важливим є місцевий менталітет тамтешніх румунів, які не лише згуртовано живуть, а й з таким дружнім завзяттям беруться до будь-якої справи. Як справжні господарі - працюють, будують, досягають успіхів та благополуччя родин та населених пунктів. І при тому вміло зберігають і примножують свої національні традиції,   культуру з  унікальною спадщиною.  
Тож коли хтось говорить про якийсь там утиск етнічних румун на Закарпатті, то раджу приїхати на Тячівщину і подивитися як вони тут проживають. Або для унаочнення порівняти, наприклад, світлини села Нижня Апша  початку і кінця двадцятого століття та теперішні. А їх збереглося чимало у вільному доступі  мережі Інтернет.
 На сьогодні - це одне з найбагатших сіл  України, яке часто порівнюють з елітною Конча-Заспою. А в таких будинках мешкають звичайні румуни, які дбають про свій добробут та мають всі можливості для самореалізації.     
Тож,  зрозуміло, що плітки про нібито тяжке становище представників румунської національності навмисне розповсюджуються для дестабілізації ситуації в регіоні й Україні загалом.
А тепер декілька слів про реалізацію заходів в напрямку збереження їх національно-культурних надбань та інших прав, визначених Змішаною міжурядовою Українсько-Румунською комісією.
Для задоволення потреб національних меншин на Тячівщині створена мережа освітніх і культурно-мистецьких закладів, яка приведена у відповідність до чинного законодавства України та міжнародних директив.  
В Солотвинській громаді функціонують  9 загальноосвітніх навчальних закладів  та   1 ліцей із румунською мовою навчання.   Наявна матеріально - технічна база шкіл та навчально - методичне забезпечення педагогічного процесу.  Вагомим резервом підвищення якості і доступності освітніх послуг є комп’ютеризація, інформатизація закладів, їх оснащення мультимедійними комплексами та іншими новітніми технологіями. 
Так, для прикладу,  у рамках Проєкту «Віртуальна реальність єднає Карпати: інтерактивні шкільні лабораторії» за програмою «Румунія-Україна 2014-2020» для 2-х шкіл у Нижній Апші та Солотвині закуплено 40 окулярів віртуальної реальності, а також 17 нових комп’ютерів та інше обладнання. 
Солотвинський ліцей-інтернат з румунською мовою навчання названо в честь геніального творця,  поета, публіциста, громадсько-культурного діяча та класика румунської літератури Міхая Емінеску.
У селі Нижня Апша за Програмою Президента "Велике будівництво"  завершено спорудження нового дитячого садочка з сучасними умовами перебування на 100 загальних місць. 
Культурне обслуговування   забезпечують:  2 будинки культури (с.Глибокий Потік,  смт. Солотвино) 2 дитячі школи мистецтв (с.Нижня Апша, смт Солотвино) 4 бібліотеки ( с.Топчино, с. Нижня Апша , с. Глибокий Потік,  смт. Солотвино).
Діють такі  національно – культурні товариства румун:  імені Кожбука ( смт.Солотвино),  імені Івана Міхале де Апша (с.Нижня Апша), «Дачія» ( с.Нижня  Апша) та громадська організація "Надія" (смт.Солотвино). 
Всі  вони  ведуть   активну   роботу  в напрямку  збереження та розвитку  національних звичаїв, традицій та обрядів і допомагають в організації та проведенні різних фестивалів, конференцій, симпозіумів на районному та обласному рівнях. 
Також традиційно представники нацменшин беруть участь у Днях Добросусідства ( Україна – Румунія) та проведенні обласного  фестивалю румунського народного мистецтва «Марцишор», який щорічно відбувається в Тячівському або Рахівському районах.
Однією з важливих подій  в середовищі національної меншини стало відкриття в Нижній Апші меморіального будинку "Ілієш Філіп", що надасть можливість розширити і збагатити унікальну спадщину національних традицій та звичаїв румун Закарпаття. 
Любов Немеш, журналіст
Фото з власного архіву автора та мережі Інтернет