Молоде покоління – основа успішної громади та міцної української держави

Молодь для кожної країни в світі є, безперечно, головним людським ресурсом для розвитку, змін та інновацій.
Енергія, запал, ідея та прагнення до мети можуть стати тією рушійною силою, яка здатна вплинути на будь-яку суспільно-економічну формацію. Ну, принаймні, можна навести чимало прикладів, коли саме молоде покоління своїми,  інколи навіть радикальними діями, відкривало нову сторінку в історії.
Без генерації молоді не було б і сучасної України. І це дійсно так.  Адже завдяки потужному студентському руху, який найбільше прагнув змін в тодішньому СРСР, було здійснено реванш демократичних сил, що і призвело до проголошення незалежності країни. 
На жаль, молоде покоління 90-х в пострадянському просторі виявилося найбільш економічно уразливим та соціально незахищеним.  
Однак саме воно й почало створювати нову формацію  людей   - підприємливих, здатних нестандартно мислити й генерувати найсміливіші  ідеї та ініціативи, успішно втілювати їх у життя.  
Вже в новітній історії студентство стало передвісником Революції Гідності 2013 року, яка визначила європейський вектор розвитку нашої країни на демократичних засадах  верховенства права і свободи людини.  
Звісно, зараз можна багато дискутувати про досягнення Революції, чи ж навпаки -  невиконання певних гасел та ідей, однак поступ вперед вже дано. І це найголовніше.  
Україна розпочала процес реформування не тільки управлінської системи, територіального устрою, а й головних галузей та сфер життя. Загалом категорія молоді в нашій державі визначається межами 14-35 років і налічує близько 15 мільйонів людей. Тож на сьогодні це активне покоління зі своїм освітньо-інтелектуальним та професійно - трудовим потенціалом може стати стратегічним ресурсом для формування моделі сталого економічного розвитку нашої країни. І їм потрібно надати можливість проявляти себе на всіх рівнях суспільного життя. 
Цьому має сприяти виважена державна політика в напрямку самоорганізації та самореалізації молодого покоління. А відтак залучати до процесів реформування, прийняття рішень на всіх рівнях державно-громадського управління та, звісно, відповідальності за країну. 
Наразі в Україні молодіжна політика в своїй сучасній динамічності тільки починає розвиватися.
В даному напрямку неабияк посприяє децентралізація, яка відкриває більше можливостей для діяльності органів місцевого самоврядування. Що у свою чергу отримало більше повноважень і водночас відповідальності на місцях.
Власне, місцеві жителі стають творцями свого регіону і вирішують всі важливі питання його розвитку. 
І тут неабияка роль відведена свідомому та обізнаному молодому поколінню, яке є основою не тільки успішної громади, але й міцної української держави.
Любов Немеш, журналіст