Як святкувати День Святого Миколая? Традиції, цікаві факти та легенди

Образ святого в Україні та світі шанують, адже Святий Миколай реально існував. Традиційно свято Миколая відзначають 19 грудня. Є ще Микола “літній” 22 травня. В радянському союзі образ Миколая намагалися замінити на Діда Мороза, але, як бачимо, традиція живе і зараз відродилася з новою силою.
Як святкувати, чим відрізняється Миколай від Діда Мороза і про цікаві легенди розповідаємо в статті!

Хто такий Святий Миколай?

У місті Патарі(зараз це Туреччина) у 280 році н.е Миколай народився в сім’ї греків-християн. Його життя було звичайним, крім одного: ще з дитинства хлопець перейнявся долями бідних жителів свого міста. Потай Миколай допомагав сиротам і убогим. Коли підріс, його батьки померли. Миколай отримав статок, усі гроші роздав бідним і відправився до Палестини, де став священником.
Миколая ще за життя визнавали святим, бо він міг сотворити чудо: спинити бурю на морі, зцілювати недуги. Він щиро любив людей незалежно від їх роботи чи статків. Після смерті 19 грудня 345 року його канонізували, і дату відзначають досі. В Україну свято потрапило завдяки Всеволоду Ярославовичу у 1089 році.
Святий Миколай — заступник рибалок, мандрівників, студентів, дітей та всіх, хто потребує допомоги. Ікону Миколая рибалки часто беруть з собою, коли виходять в море чи річки на човнах. Також святого просять про хорошу погоду, а жінки просять добробуту в родині.

Традиції свята та як спекти миколайчики

У багатьох країнах Європи Миколай “прилітає” на санчатах з оленями. Тому діти лишають у панчохах сіно й моркву для “перевізників”, а вранці знаходять там подаруночки. В Україні подарунки шукають зазвичай під подушкою або залишають черевички на підвіконні. Звісно, це стосується тільки слухняних діток. Непослух замість подарунків чекає різочку та намагається виправитися до наступного року.
На свято готують “миколайчики” — солодкі тістечка чи пряники з медом, які заведено розмальовувати та дарувати дітям. Печиво можна зробити у формі сніжинок, зірочок, місяця чи навіть у вигляді дідуся з торбиною. У цей час триває Різдвяний піст, але тісто робили все одно солодким, зі сметаною та яйцями, бо для діток можна було робити виняток. Зараз печиво випікають скоріше символічно і розмальовують разом з дітками. Такому подарунку зрадіють і діти, й дорослі.

Як спекти “миколайчиків”:

Знадобиться 500 г борошна, 150 г масла, 200 г цукру, 2 яйця, 150 г меду, 0,5 ч.л кориці, 0,5 ч.л гвоздики, трішки мускатного горіха, 1 чайна ложка соди, 2 ст.л сметани, а також для глазурі 1 склянка цукрової пудри, 1 білок яйця, 0,5 ч.л лимонного соку.
Змішайте борошно з содою, розтопленим маслом, перемішайте. Додайте яйця, сметану, мед, цукор, корицю, гвоздику, мускатний горіх. Замісіть тісто, обгорніть харчовою плівкою й залиште в холодильнику хоча б на декілька годин. Тісто розкачайте до 0,5 см та виріжте форми, які вам подобаються. Випікайте при 180°C 15-20 хвилин(якщо зробити тісто тоншим, то випікати менше).
Тоді охолодіть печиво та намастіть глазур’ю(збитий білок з лимонним соком та пудрою). Глазур можна пофарбувати харчовими барвниками й влаштувати розпис пряників. Дайте миколайчикам застигнути й смакуйте!

Цікаві народні звичаї на Миколая 19 грудня:

  • Господар дому мав прийти з церкви, взяти посудину зі свяченою водою та покропити худобу з примовлянням: «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!».
  • В деяких регіонах святкували Миколині святки аж три дні, варили узвар і кутю, щоб врожай наступного року був багатим.
  • До свята Миколая старалися розрахуватися зі всіма боргами;
  • Після Миколая вже можна було вчити колядки, збирати вертепи, починати підготовку до Різдва;
  • Колись в цей день варили пиво, скликали гостей, а потім запрягали коней та каталися навкруг села, щоб перевірити, “чи слизький сніг випав”;
  • Увечері треба було загадати бажання чи написати лист, і бажане обов’язково здійсниться.

Сучасне значення свята в Україні

Миколай в кожусі, на санчатах золотих та з мішком подарунків — улюблений символ зимових веселощів для дітвори. Святий усе життя тихо й без визнання допомагав бідним і сиротам. Зараз традиція відвідувати дитячі будинки, частувати дітей і тих, хто того потребує, стала дуже поширеною. І це чудово! Бо кожен із нас може долучитися до святкової магії, створити свято не тільки для своєї родини. Також часто “миколайчиків” і печиво печуть для захисників України на фронті.
Звісно, допомагати іншим і ділитися теплом серця можна весь рік, але саме 19 грудня світ дійсно стає добрішим завдяки пам’яті про Святого Миколая.

Легенди про Святого Миколая


Чому дарують подарунки? Легенда про трьох сестер
Батько трьох сестер не мав грошей на посаг дівчатам. Тому вони не могли щасливо вийти заміж. Батько відправив їх заробляти гроші розпустою. Коли Святий Миколай дізнався про це, вночі підкидав через вікно в дім золоті монети й коштовне каміння. Дівчата отримати посаг і змогли жити щасливо. І так з’явилася традиція анонімних подарунків.Як шану заробляти? Про Святого Миколая та Касьяна
Святий Миколай весь час людям помагає, не сидить на небі. Тим часом Касьян добре вдягся і пішов Богу жалітися: “Люди мене не згадують, тільки Миколу шанують і церкви на його честь будують!”
Бог вислухав Касьяна та й каже янголам: “Покличте святого Миколая!”
— Немає його на небі, — кажуть янголи.
— А де ж він?
— На Чорному морі людей рятує!
— Почекай, — каже Бог до Касьяна, — Микола прийде, тоді поговоримо!
Пройшов час, і знову Бог посилає янголів по Святого Миколу. А його знову нема: людей на землі від пожеж рятує. І третій раз Бог янголів посилає, а Миколая знову нема!
— Він кайдани розбиває, козаків із турецької неволі визволяє! — сказали янголи.
Тільки на четвертий раз прибув Святий Миколай в потертому одязі, в брудних чоботях, мотузком підперезаний.
— Де ти був? — питає Бог, а Святий Микола йому відповідає:
— Помагав чоловіку віз із багна витягувати!
— От бач, — каже Бог до Касьяна, — за що його люди шанують? На небі не сидить, а на землі діло робить, а ти паном одягнувся й тут, на небі, кутки обтираєш. Іди геть від мене! Будуть тебе люди боятися, але не будуть шанувати”.
От чому Святого Миколая шанують двічі на рік, а Касьяна згадують раз на 4 роки 29 лютого.
Як Святий Миколай спиняє бурі
Багато років переказують легенду про подорож Святого Миколая до Палестини. Шлях туди тяжкий, треба довго плисти кораблем. Одного дня сказав Миколай своїм супутникам, що слід чекати величезну бурю, але ті не повірили, бо погода була тепла й сонячна. Не минуло й години, як на морі подув вітер страшний, а небо вкрилося блискавицями.
Моряки злякалися, а Святий Миколай сказав, аби ті не розчаровувалися, а сподівалися на Божу допомогу. Сам він почав молитися, і море швидко заспокоїлося, і настала тиша. Усі раділи, дякували Миколаю за рятунок. Відтоді рибалки й мандрівники просять у нього захисту, а в дорогу беруть невелику ікону Святого.

Народні прикмети 19 грудня на Миколая:

  • Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього;
  • Як на Миколи йде дощ — то врожай на озимину;
  • Морозяний день — до гарного урожаю хліба й городини;
  • На Студеного Миколу снігу навалить гору, тобто, починається пора морозів;
  • Скільки падає на зимового Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого;
  • Якщо в день Миколая замітає слід, дорозі не стояти від Миколи до Різдва.
День Святого Миколая 19 грудня починає справжню зиму з розвагами, подарунками, гарним настроєм. Проведіть його з найкращими друзями чи родиною, катайтеся на санчатах, печіть миколайчиків і читайте казки та легенди. Якщо у вас ще немає сімейних звичаїв на Миколая, можна щось взяти від предків чи придумати власні розваги.
автор Вікторія Демидюк