Тячівська делегація побувала на фестивалі «Різдво у Марамуреші» - фото

Делегація Тячівської районної ради за дорученням керівництва Закарпатської обласної ради взяла участь у 13 -му фестивалі  «Різдво у Марамуреші». 
Велике масштабне дійство новорічно-різдвяних традицій та звичаїв відбулося у відомому музеї етнографії та народного мистецтва Бая-Маре сусідньої Румунії. 
На колоритне свято навідались - голова Тячівської районної ради Юрій Берінде та директор КП "Агенція регіонального розвитку Тячівського району" Іван Шіман.
З української сторони також була присутня й делегація з Івано-Франківська у складі представників обласної ради.   
Закордонних гостей радо зустрів сам господар заходу - Голова Повітової ради повіту Марамуреш Йонел Овідіу Богдан, а також голови місцевих комун та ін.
Під час офіційної частини свята голова  Тячівської райради Юрію Берінде виступив з вітальним словом. 
Він, зокрема, подякував за запрошення на фестиваль та відмітив важливість проведення таких заходів, які допомагають зберігати і примножувати народні традиції. А відтак відіграють важливу роль у розвитку туризму та транскордонного співробітництва, що, власне, варто популяризувати й на Закарпатті.    
Тим більше, що у нас багато спільного, адже у повіті Марамуреш проживає чимало етнічних українців, а на території Тячівщини - румунів.  
Тож такі масові дійства - чудова нагода для спілкування і зміцнення дружби народів двох країн по обидва береги Тиси, які, до речі, зовсім скоро будуть з'єднані новим мостовим сполученням "Біла Церква - Сігету Мармацієй". 
Про його будівництво йшла мова вже під час приватної бесіди, яку Юрій Берінде та  Йонел Богдан провели після офіційних урочистостей.  Відтак як було зазначено паном Богданом, на даний час румунська сторона вже оголосила тендер на спорудження мосту через Тису, що має розпочатися наступного року. Орієнтована вартість проєкту, на який передбачено кошти ЄС за європейською програмою розбудови інфраструктури, 35 - ти мільйонів євро. 
Юрій Берінде наголосив, що його реалізація  має стратегічне значення для розвитку Тячівщини, Закарпаття та українсько-румунських відносин загалом.. 
Відтак учасники фестивалю переглянули насичену програму зимової обрядовості - виступи численних колективів, гуртів колядників, щедрувальників та вистави бетлегемів, які прославляли Різдво у Марамуреші. 
Любов Немеш
 https://rajrada-tyachiv.gov.ua/news/