Чому жінки більш схильні до алкоголізму, ніж чоловіки

Вважається, що любителями спиртних напоїв здебільшого є чоловіки. Однак, жінки, що народилися в 1991-2000 роках, споживають алкоголь нарівні з чоловіками і все йде до того, що вони можуть навіть перепити чоловіче населення.
Ще на початку ХХ століття чоловіки пили алкоголь вдвічі частіше, ніж жінки і втричі більше страждали від наслідків надмірного вживання алкоголю. На сьогоднішній день ці показники практично рівні: чоловіки п’ють у 1,1 разу частіше, ніж жінки та у 1,3 рази мають проблеми з алкоголем.
Дослідження вчених показує, що пияцтво у жінок, як правило, пов’язане з емоційними проблемами, тоді як у чоловіків його викликає соціальний тиск. Підвищують ризик проблемного вживання пережиті психологічні травми, особливо сексуальне насильство та алкоголізм чоловіка. Такі жінки при лікуванні не можуть почуватися спокійно у стандартній терапевтичній групі, яка зазвичай на 70% складається з чоловіків. Корисною для них виявляється спільна терапія з іншими жінками, які пережили подібні ситуації. Це дає відчуття, що вони не самотні у своїй проблемі.

Чому алкоголь по-різному впливає на чоловічий та жіночий організм

До 1990-х років практично всі клінічні дослідження впливу алкоголю на організм проводилися виключно на чоловіках. Отримані дані поширювали і на жінок. Ситуація змінилася, коли Національний інститут охорони здоров’я США вирішив включати до клінічних досліджень жінок та представників меншин.
З того часу дослідження впливу алкоголю на жіночий та чоловічий організм виявили чимало інших відмінностей.

Дослідники з’ясували, що концентрація алкоголю в крові у жінок залежить від особливостей пресистемного метаболізму – у шлунку відбувається менша активність ізоферменту алкогольдегідрогенази. Він обробляє частину алкоголю ще до того, як спирт потрапить у кров. Відповідно, якщо у жінки рівень АДГ нижчий, то алкоголю в кров потрапить більше.

Є дані про те, що у передменструальний цикл рівень алкоголю в крові підвищується. Також на концентрацію спиртного в крові впливає прийом гормональних контрацептивів та інших препаратів, що впливають на рівень естрогену. Але це питання поки що повністю не вивчене.
Ще одне дослідження показало, що в мозку хронічних алкоголіків-чоловіків центр винагороди, який відповідає за мотивацію та важливі прийняття рішень, був меншим, ніж у чоловіків, які не зловживають алкоголем.
Інша ситуація з жінками: у залежних від алкоголю жінок центр винагороди був не те, що не пошкодженим, але й більшим за розміром, ніж у жінок, які не зловживали алкоголем. Тобто жінки, які страждають на алкогольну залежність, куди більш мотивовані, ніж усі інші. Втім, вченим ще належить вивчити цю теорію.
Дослідження показує, що жінки, які мають проблеми з алкоголем, як правило, почали пити у пізнішому віці, ніж чоловіки, проте залежність у них розвинулася швидше. У жінок також швидше настають медичні проблеми: розвивається захворювання печінки, серця та нервової системи.