На Тячівщині відкрили одразу дві нові АЗПСМ - у Буштинській громаді - фоторепортаж


Надзвичайно приємна і довгоочікувана подія відбулася сьогодні в Буштинській громаді.
В двох населених пунктах - селищі Буштино та селі Теребля, в урочистій, святковій атмосфері офіційно відкрито будівлі нових амбулаторій.  
З приводу цього на Тячівщину з робочим візитом навідався голова Закарпатської ОДА Віктор Микита, народний депутат України Михайло Лаба та депутат Закарпатської облради Іван Синетар - партія Слуга Народу. 
Найперше офіційна церемонія відбулася в адміністративному центрі громади. 
Тут на подвір'ї перед новобудовою, що розміщена за старою амбулаторією,  зібралися керівництво та працівники Буштинської селищної ради, зокрема голова громади Руслан Янчій, заступник Сергій Міщій, керівник апарату Ігор Немеш.  
Серед присутніх - місцеві депутати, колектив медичного закладу,   представники громадськості тощо.
Навідались також - голова Тячівської районної ради Юрій Берінде та заступник Михайло Вурста, директор НКП «Центр первинної медико - санітарної допомоги» Тячівської районної ради Михайло Даруда, екс- голова Буштинської селищної ради Іван Паш.
Від Тячівської РДА - голова Тімур Аверін, заступники - Олександр Шеверя, Вадим Носа,

За доброю традицією поважних гостей, учасників святкового дійства хлібом-сіллю зустріли дівчатка в національному вбранні. 
Вітаючи присутніх з такою важливою подією, голова Закарпатської ОДА Віктор Микита зазначив, що вона стала можливою завдяки ініціативі Президента України Володимира Зеленського та державній програмі «Доступна медицина» у співфінансуванні з місцевого бюджету. 
- Наша команда приділяє особливу увагу розбудові медичної інфраструктури, покращенню умов праці лікарів та якості медичних  послуг для населення, - наголосив очільник області.  
Також, зі словами привітання до присутніх звернувся голова Буштинської громади Руслан Янчій, який відмітив важливість даного об'єкту :
 - Кажуть - стіни не лікують, а лікують лікарі, наше завдання полягає в тому, щоб забезпечити комфортні умови як для лікарів, так і для пацієнтів. 
Наскільки прекрасні  умови вдалося створити в новій АЗПСМ усі присутні мали змогу побачити  на власні очі. 
Після традиційного перерізання символічної стрічки, яке здійснили почесні гості,  головний лікар Володимир Микуляк ознайомив із закладом.   
Кошторисна вартість об’єкта становить понад 11 млн грн, зокрема частину коштів з державного та місцевого бюджетів виділили на будівельні роботи та закупівлю необхідного обладнання й інвентарю.
В АЗПСМ працюють 6 сімейних лікарів, загалом колектив - 24 спеціалісти, які допомагатимуть майже 9 тисячному населенню смт Буштина, Вонігова, Новобарова, і навіть Тячева. 
За проектом - це добротна одноповерхова споруда,  що відповідає сучасним вимогам, розробленим у МОЗ України для закладів первинної медицини. 
Документацію розпочали розробляти ще у 2018 році -   тодішній голова Буштинської селищної ради Іван Паш, на долю якого випала чимала паперова тяганина.
Самі ж роботи стартували у березні цього року, тож велика вдячність всім, хто сприяв у виділенні коштів і проведенні будівництва. 
І не лише амбулаторії в Буштині, а й селі Теребля, в якому теж відбулося її відкриття. 
Відтак офіційна частина урочистостей перемістилась на подвір'я новенької типової АЗПСМ цього населеного пункту, де вже на почесних гостей очікували медичні працівники, актив села, староста Мирослава Гісем та ін.
Тут теж, завдяки програмі  Президента України Володимира Зеленського нова амбулаторія відтепер обслуговуватиме жителів села Теребля.
Її будівництво розпочалося минулого року, а буквально на днях, як відмітив голова ОДА Віктор Микита, надійшла декларація про готовність до експлуатації об'єкта. 
Тож його відкриття - приємна і знакова подія напередодні Нового року для всіх медичних працівників та мешканців села.
В рамках урочистостей тут теж відбулося символічне перерізання стрічки й ознайомлення з новим медзакладом.  
Загалом  на проєкт виділено понад 5 млн. грн. субвенції з державного бюджету, ще частину коштів було дофінансовано з місцевого бюджету.
Прийматимуть пацієнтів  двоє сімейних лікарів, для яких обладнано сучасні кабінети та створені всі умови для надання первинної допомоги, відповідно до сучасних вимог і стандартів. 
Окрім цього, для медиків амбулаторії придбали службовий автомобіль, завдяки чому вони за потреби виїжджатимуть до хворих додому.
І як наголосив голова громади Руслан Янчій у селі вдалося зберегти дільничну лікарню, що розміщена поруч, де працює стаціонар.  
А відкриття нової амбулаторії - ще один крок до якісного медичного обслуговування населення. 
Любов Немеш