Усвідомлене поводження, сортування, вивезення, будівництво заводів – як закарпатцям боротися зі сміттям?

Вже стало традицією, коли на початку року, який зазвичай збігається з погіршенням погодних умов, зростанням рівня води у річках, мережу переповнюють жахаючі світлини сміття на закарпатських річках, а експерти починають підраховувати, скільки ж тонн пляшок течією віднесло у сусідню Угорщину, що провокує резонанс міжнародного рівня.
Спалах суспільного гніву викликало і фото, оприлюднене екоактивістом, який пірнув у Боржаву, переповнену пластиковими пляшками. Воно шокує і викликає чимало запитань: як так, чому, що з цим робити?
Перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький наголошує, що перше, що спроможний зробити кожен з нас, це більш усвідомлено підійти до питання поводження з відходами.
«Не використовуйте одноразові поліетиленові пакети, користуйтесь товарами, посудом багаторазового використання, сортуйте, і вже у короткі строки ви самі відчуєте, наскільки менше сміття викидаєте у смітник», – зазначив Мирослав Білецький.
Наступний етап – вирішення питання на місцевому рівні.
«У 2021 році ми розпочали, а цьогоріч завершимо процес перевірки та контролю організованого вивезення сміття із населених пунктів. Не припустимо, щоб громада продовжувала жити, функціонувати, продукувати відходи і викидати їх на береги річок, на несанкціоновані сміттєзвалища. Керівництву кожної громади в області слід підписати договір із комунальним підприємством на вивезення сміття», – прокоментував перший заступник очільника краю.
За його словами, упродовж минулого року в області організували ряд заходів, результат реалізації яких не примусив себе чекати. На річках Закарпаття (Боржава, Латориця) вдалося ліквідувати 23 сміттєві затори та зібрати орієнтовно 7160 м³ сміття. Завдяки злагодженій роботі облдержадміністрації, працівників департаменту екології ОДА, водного господарства, рятувальників затори вдалося розібрати, а відходи вивезти. Лише у межах Боржави рятувальники ліквідували 32 місця засмічення різних розмірів, у тому числі 10 великих заторів з органічних відходів і ПЕТ-пляшок, розкрижували 314 м³ палої деревини, забрали 1650 м³ сміття.
У боротьбі з нагромадженням відходів в області на перший план виходить питання будівництва сміттєпереробних заводів. Громади Закарпаття можуть брати приклад із Полянської ТГ, де вже до кінця року запрацює підприємство, що зможе обслуговувати 200 тис. жителів. Німецькі інвестори, які реалізують цей проєкт, мають на меті продовжити роботу на Закарпатті і побудувати ще 5 таких заводів.
«Щонайменше 1 таке підприємство дозволить зменшити кількість відходів на 60 тис. тонн/рік. Це маленький, але вагомий крок свідомої громади на шляху до очищення своєї території. Над реалізацією такого проекту варто замислитися кожній громаді Закарпаття», – додав Мирослав Білецький.