МОЗ проведе аудит лікарень, які «не можуть» платити ринкові зарплати медикам

Держава готова дофінансувати лікарні, які неспроможні виплачувати медпрацівникам підвищену зарплату, це відбуватиметься за окремим пакетом НСЗУ, який видаватиметься на півроку
Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, пише  Укрінформ
"Держава готова надати підтримку більшості закладів охорони здоров'я, які цього потребують. Медзаклади, які неспроможні виконати постанову уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медпрацівникам з об’єктивних причин, отримають фінансування за окремим пакетом від НСЗУ, який матиме чіткі цілі по кожній лікарні з визначенням місця лікарні в спроможній мережі. Даний пакет фінансування видаватиметься на півроку", 
Він зауважив, що МОЗ буде верифікувати кожен медзаклад, який декларує, що потребує допомоги від держави. Це буде відбуватися для того, що з'ясувати, куди були витрачені кошти і чому їх не вистачило на забезпечення гідної заробітної плати медичним працівникам.
"Ситуація, коли на рахунках лікарні лежать десятки мільйонів гривень залишку, а при цьому медичний колектив працює за мінімалку, абсолютно неприпустима. Тому МОЗ ініціюватиме проведення Держаудитслужбою перевірки кожної медичної установи, яка у своїх звітах демонструватиме неспроможність виплатити нову базову заробітну плату", - сказав міністр.
Так само, за його словами, перевірки чекатимуть і на ті лікарні, в яких керівники примусово намагаються перевести медиків на неповну ставку, при цьому залишаючи працювати повний робочий день.
"Ми детально моніторимо ситуацію у кожному регіоні. Керівник закладу, який вирішить таким чином “зекономити” бюджет лікарні, за рахунок звичайного лікаря чи медсестри, отримає покарання. Для цього вже існують відповідні механізми", - сказав Ляшко.
Водночас міністр наголосив, що заробітні плати в 20 тис. грн для лікарів та 13,5 тис. грн для середнього медичного персоналу є цілком реальними . Більше того, зазначив він, є медзаклади, які ще до підвищення заробітних плат виплачували медпрацівникам до 30 тис. грн.
"Ми вже маємо непоодинокі лікарні, які ще до ухвалення постанови виплачували медичним працівникам від 20 до 30 тисяч гривень. І мова йде не про лікарні в Києві чи містах-мільйонниках. Є багато лікарень у віддалених регіонах, які забезпечують гідний рівень оплати праці співробітникам", - сказав Ляшко.
Він нагадав, що Міністерство охорони здоров’я створило контактцентр, де за номером телефону 0-800-60-20-21 можна отримати відповіді щодо формування спроможної мережі закладів охорони здоров'я, госпітальних округів та виплат базової заробітної плати.