Українці зможуть і далі виїжджати до ЄС за внутрішнім паспортом — ДПСУ

У період воєнного стану громадянам України продовжили можливість перетину кордону за внутрішніми паспортами.
Про це повідомила пресслужба Державної прикордонної служби України.
"Таке рішення прийнято, зважаючи на ситуацію, що складається на території України під час воєнного стану, коли громадяни України не можуть швидко і вчасно оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт)", — пояснили у відомстві.
Зазначається, що через гуманітарні обставини прикордонники будуть здійснювати пропуск українців, в тому числі й за внутрішнім паспортним документом. Це стосується всіх громадян, не залежно від областей, з яких вони виїжджають. При цьому у ДПСУ наголосили, що виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини.
Водночас прикордонне відомство закликає українців оформити собі закордонні паспорти ще до виїзду з країни, оскільки в окремих випадках під час перебування за кордоном може виникнути гостра потреба в наявності такого документа.
Раніше в Укрзалізниці повідомили, що протягом 17 квітня деяких людей, які намагалися виїхати з України без закордонного паспорта потягом, висаджували на кордоні попри твердження ДПСУ, що у виключних випадках цей документ не потрібен.