На Рахівщині жителів просять не йти у ліси поодинці через ведмедів

Протягом березня та квітня ведмеді прокидаються і зустрічаються із природою.

Під час зимового сну вони практично повністю вичерпали свої запаси жиру. Молода рослинність ще тільки-но почала розпускатися. Лісових копитних дуже важко вполювати без помічників. Це вовкам добре, вони полюють зграями – хтось у засідці, хтось наганяє здобич, хтось відрізає їй шлях до втечі. А ведмідь одинак. У ведмедиці можуть бути «помічники», але вони ще зовсім недосвідчені і слабкі. Мати мусить дуже пильнувати, щоб вони самі не стали здобиччю вовків або ведмедів самців, - розповідає завідувач зоологічної лабораторії Карпатського біосферного заповідника Ярослав Довганич.

Через такі негаразди, ведмеді, що вийшли з барлогів, можуть бути дуже небезпечними. Не менш небезпечними, ніж «шатуни», які не залягали на зиму в барліг. Раптово зустрівши людину вони можуть виявити агресію. Тому йти самому до лісу, де живуть ведмеді, у цей період не варто.
А саме в цей період по лісах часто бродять збирачі оленячих рогів. Річ у тому, що скидання оленями рогів збігається з виходом ведмедів з барлогів. Тому любителі оленячих рогів дуже ризикують зустрітися в лісі з голодним і злим клишоногим. І такі випадки не рідкість. Про один із них два роки тому повідомлялося в Інтернеті. В Івано-Франківській області ведмідь напав на збирача рогів. На щастя не вбив, а тільки поранив.

Туристи часто залишають в лісі після себе недоїдки. Залишки їжі приваблюють диких тварин, у тому числі і ведмедів. Тому краще забирати залишки їжі з собою, а не залишати в природі.

Щоб уникнути зустрічі з ведмедем у лісі, варто дотримуватися кількох простих правил: Дотримуйтеся пішохідних маршрутів. Ведмеді їх уникають, тому що там часто бувають люди. Якщо ви проходите по місцевості, яка погано проглядається, розмовляйте, співайте або видавайте різні «неприродні» звуки (напр. брязкіт металевих предметів), щоб ведмеді вчасно дізналися про вашу присутність і мали можливість уникнути вас. Рухаючись лісом, будьте пильні, особливо вранці, ввечері і вночі, коли ведмеді найбільш активні. Обходьте «десятою дорогою» густі зарості або вітровали, де ведмідь може відпочивати.
Дотримуйтеся заборони на в’їзд до ядрових зон заповідників, а також мисливських заказників, де є більша імовірність зустріти ведмедя. Не залишайте залишків їжі на природі. Розпаковуйте лише стільки їжі, скільки ви з’їсте. Якщо йдете шукати скинуті оленячі роги, будьте готові зустрітися з ведмедем з усіма можливими наслідками. Ведмеді весною також цікавляться оленями.