38-річна закарпатка померла через укус оси

З настанням теплої пори року, почастішали виклики «швидких» з приводу алергічних реакцій на укуси комах. Зазвичай укуси бджіл та ос не становлять особливої небезпеки - біль і почервоніння швидко проходять. Однак, для людей, які страждають алергією на бджолину отруту, укус комахи може стати реальною загрозою для життя. 
Цього тижня, в Мукачівському районі, внаслідок укусу комахи померла 38-річна жінка. На жаль, родичі звернулись по медичну допомогу вже запізно.
Щоб унебезпечити себе і своїх рідних від ризиків розвитку життєвонебезпечних ускладнень потрібно дотримуватись простих рекомендацій про які розповідає лікар Андрій Семедій:
Найпоширеніші алергічні реакції:
Кропив'янка (локалізована) - це поява на шкірі висипань. Вони схожі на опік кропивою (звідси і назва), мають симетричний характер і сильно сверблять. Висип виражається у вигляді пухирів. Вони бувають різного розміру та форми. Набряк у місці укусу нічим не відрізняється від набряку при відсутності алергії. Якщо висип поширюється на все тіло, тоді це генералізована кропив'янка - важчий стан, який може стати передвісником ускладнень.
Набряк Квінке - гостре алергічне захворювання, яке характеризується виникненням масивного набряку шкіри, підшкірної жирової клітковини та слизових оболонок. Найчастіше опухають м'які тканини обличчя - губи, повіки, щоки. Перехід набряку на шию небезпечний розвитком набряку гортані - смертельно небезпечного стану, при якому повністю перекриваються верхні дихальні шляхи. У такому випадку, смерть настає протягом декількох хвилин від задухи.
Анафілактичний шок - найсильніша імунна реакція організму на алерген. При цьому уражаються шкірні та слизові оболонки, а також травна, дихальна та серцево-судинна системи: протягом кількох хвилин у постраждалого знижується артеріальний тиск, частішає пульс, поширюється висип по всьому тілу. Шкірні покриви стають блідими, з'являється холодний липкий піт. Результат анафілактичного шоку - смерть від гострої серцево-судинної недостатності, але тільки в тому випадку, якщо пацієнту не надати допомогу.
Перша допомога при укусі бджоли або оси залежить від кількості укусів, чутливості потерпілого до отрути та вираженості алергічної реакції. У неускладнених випадках буває досить прохолодного компресу, у важчих ситуаціях включають приймання антигістамінних препаратів та ЕКСТРЕНЕ звернення до лікаря.
Що робити
- Оглянути місце укусу з метою діагностики - яка комаха вжалила. Якщо це бджола, то можна побачити в рані жало. Оса його не залишає. Не тисніть і не розчісуйте укушене місце, це тільки сприяє кращому проникненню отрути до кровотоку.
- Промити місце укусу, щоб змити бруд і залишки отрути.
- Витягти жало. Витягнути жало можна за допомогою пінцета, голки або шпильки (попередньо оброблених).
- Продезінфікувати місце укусу за допомогою антисептиків.
- Використати протиалергічні препарати. Рану слід обробити антигістамінною / антисептичною маззю (феністил гель, псило-бальзам) або антисептичним кремом (боро-плюс, рятувальник). При появі набряку рекомендується прийняти протиалергічний препарат
Якщо у вас була важка алергічна реакція на укус комахи, НОСІТЬ ІЗ СОБОЮ МІНІМАЛЬНИЙ НАБІР МЕДИКАМЕНТІВ ДЛЯ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ. Зазвичай використовують шприц-ручки з адреналіном і гормональні свічки. Лікар може підібрати необхідні препарати і дози з урахуванням можливих ризиків і протипоказів.
Коли необхідно звернутися до лікаря?
- якщо вкусило понад троє бджіл чи ос;
- комаха вжалила в область обличчя;
- оса або бджола вжалила в губу, язик або гортань;
- раніше у вас уже були випадки набряку Квінке, анафілактичного шоку;
- після укусу почалися нудота, блювота, судоми, помутніння свідомості аж до непритомності.
КНП "Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги" ЗОР