Кооператори Тячівщини перед труднощами не пасують

2 липня 2022 року громадськість України відзначила Міжнародний день кооперативного руху. Цей святковий день Міжнародний кооперативний альянс (МКА) започаткував у 1922 році.
Починаючи з 1995 року, Міжнародний день кооперації проводиться під егідою Організації Об’єднаних Націй. Сьогодні Міжнародний кооперативний альянс об’єднує понад 240 кооперативних асоціацій, спілок, ліг 100 країн світу. Загальна чисельність членів різних кооперативів становить майже мільярд осіб.
У Тячівському районі перші споживчі товариства були створені у грудні 1944-го та січні 1945 року. У 1945 році створена Тячівська окружна споживча спілка і затверджений її Статут.
За роки існування райспоживспілки була розбудована потужна, сучасна матеріально-технічна база торгівлі, громадського харчування, виробництва та заготівель. Про історію її створення ми неодноразово розповідали на сторінках газети «Дружба».
Тячівська райспоживспілка на сьогодні – це 20 балансових одиниць, з яких проводять господарську діяльність 13. За роки пандемії COVID-19 споживча кооперація працювала в нелегких умовах, підприємства громадського харчування в періоди карантину були закриті. Однак усі планові показники були виконані. Загальний товарообіг по системі району за 2021 рік склав 18 мільйонів 258 тис. грн. За 2021 рік система отримала прибутків 3 мільйони 648 тис. гривень. Заробітної плати виплачено 3 мільйони 744 тис. грн. Кооперація району є сумлінним платником податків. За 2021 рік сплачено податків 3 мільйони 262 тис.грн.; у пенсійний фонд сплачено 784 тис. грн. Сплачено єдиного податку 836 тис.грн., у місцевий бюджет перераховано 2 мільйони 196 тис.грн.
Велика увага приділяється розвитку і збереженню матеріально- технічної бази. Так, у 2021 році в матеріальна-технічну базу вкладено 4 мільйони 877 тис. грн. За останні роки відкрито «Кафе-Магазин» в ПСК «Велике Солотвино», «Кафе» в Тячівському районному заготівельно-виробничому об’єднанні (на фото). Проведено реконструкцію Торгового центру с.Нересниця Нересницького споживчого товариства (на фото). Відкрито продовольчий магазин у віддаленому селі Лопухово Дубівського споживчого товариства, кафе в с.В.Уголька Углянського споживчого товариства. Проведена реконструкція магазину «Промтовари» в с.Криве Тересвянського споживчого товариства.
За перше півріччя 2022 року проведено капітальний ремонт Універмагу №2. Проводиться реконструкція Коопунівермагу. Значна робота проведена на КВТП «Харчовик» з реконструкції приміщень для поселення біженців з окупованих територій зі сходу України.
В споживчих товариствах та господарствах районної спілки споживчих товариств нараховується основних засобів на 23 326 000 грн.( двадцять три мільйони триста двадцять шість тис. грн.). 
Підприємства райспоживспілки виконують і соціальну функцію: надають допомогу нашим ветеранам праці та працівникам на оздоровлення, направляють благодійні внески в зону бойових дій. Наразі кооператорами надано грошової допомоги більше, як на 100 тис. грн.
Сьогодні, у день свята кооператорів Тячівщини, ми згадуємо наших досвідчених колег А.А.Гасинець, І.І.Гутій, М.І.Рущак, І.А.Аубрунер, В.О.Роман, І.С.Шевченко, П.В.Шелевер, які поставили своє життя на олтар споживчої кооперації і були взірцем відданості для всіх кооператорів.
Від імені правління райспоживспілки та президії об’єднаного профкому вітаємо ветеранів праці, які знаходяться на заслуженому відпочинку. А саме: Кричфалувші Ірину Іванівну, Дебич Ганну Михайлівну, Мигалко Марію Іванівну, Кертвелиші Ольгу Михайлівну, Кобаль Мирославу Михайлівну, Немеша Василя Васильовича, Богдана Володимира Степановича, Галамбіцу Марію Юріївну, Носу Ганну Дмитрівну, Носу Василину Юріївну, Зизень Гафію Василівну та багатьох інших ветеранів праці споживчої кооперації.
Кращі побажання з нагоди Міжнародного дня кооперації адресуємо головам споживчих товариств, керівникам підприємств, головним спеціалістам та всім працівникам системи споживчої кооперації, зичимо невичерпного натхнення і значних успіхів у подальшій роботі. Бажаю вам і вашим родинам, шановні колеги, пайовики, міцного здоров’я, добра, плідної праці та миру на землі на благо нашої батьківщини та розвитку споживчої кооперації Тячівського району. 
І.БРИНЗЯНИК, голова правління Тячівської райспоживспілки