Сливовий леквар з Закарпаття внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини

Відповідне приготування сливового леквару було внесено до спадщини через загрозу зникнення унікальної традиції.

Про це повідомили на сайті Міністерство культури та інформаційної політики України.
«Сьогодні Національний перелік поповнився трьома новими елементами, що представляють українську культуру в її багатому розмаїтті, презентуючи як українське традиційне ремесло, так і традиційні страви кримськотатарського та угорського народів. Утім, найголовніше, що це ще одне свідчення життя і розвитку української культури та українських громад навіть попри війну», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
Чому традицію приготування леквару потрібно охороняти і якими є загрози, що можуть призвести до її зникнення? Ось деякі з них:
  • Загроза спрощення технології, оскільки це трудомістка ручна, тривала праця з приготування сливового леквару;
  • Загроза заміни складників через вплив глобального ринку, з метою комерціалізації продукту - в цих умовах леквар витісняється повидлом масового виробництва, до якого додається цукор, барвники, штучні консерванти і т.п., і де гірша якість «компенсується» меншою вартістю;
  • Загроза урбанізації та модернізації житла сучасних жителів - відмова від традиції приготування на відкритому вогні та втрата знань про практичність застосування пристроїв для приготування леквару;
  • Зникнення носіїв традиції через природнє старіння, через евакуацію на інші території під час війни; нівелювання соціальних зв'язків між членами громади – зібрання родин та сусідів для спільного приготування леквару стають все рідшими;
  • Погіршення стану екології (зміна клімату), коли врожаї сливи через заморозки та посуху можуть не бути щорічними і регулярними.

Додатково: Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто ще й ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору.
Окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлят. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов'язаних з травленням.