На сайті президента зареєстрували петицію про присвоєння Олегу Куцину звання Героя України

На сайті офіційного представництва президента України зареєстрували петицію про присвоєння командиру батальйону "Карпатська Січ" (49-ий окремий стрілецький батальйон ЗСУ) Олегу Куцину звання Героя України, посмертно. Станом на 17 серпня петиція зібрала понад півтори тисячі підписів із 25 тисяч необхідних для розгляду.
Автор петиції Андрій Сусол у коментарі Суспільному розповів, що командир "Карпатської Січі" має бути відзначений званням за заснування батальйону, який виконує бойові завдання на передовій, а також за систематичну роботу з патріотичного виховання.
"Звання Героя України присвоюють зазвичай або за героїчний вчинок, або за методичну, системну і тривалу роботу на благо України. Олег Куцин — це брила українського націоналізму. Він постійно працював над тим, щоб Україна перемогла у війні й ставала незалежною. Йому варто давати Героя України, за те, що він створив підрозділи, які звільнили цілі села, і за те, що він зробив величезний шмат просвітницької роботи", — розповів телефоном Суспільному Андрій Сусол.
У тексті петиції автор зазначив, що Олег Куцин був учасником студентської акції "Революція на граніті", першим повісив прапор України над Тячевом у в кінці 80-их, був сотником "Закарпатської сотні" під час Революції Гідності. Після початку війни у 2014-му році, з його ініціативи була створена добровольча штурмова рота "Карпатська Січ".
"Добровольчий рух під його керівництвом набирав обертів, сотні бійців увійшли в лави ЗСУ створивши добровольчий 49-й окремий стрілецький батальйон “Карпатська Січ”. Після боїв на Київщині “Карпатська Січ” тепер воює на Ізюмському напрямку", — йдеться у тексті петиції.

Що відомо:

  • 56-річний командир загинув у боротьбі за Україну на Ізюмському напрямку. 22 червня з ним попрощалися в Києві.
  • Олег Куцин — український громадський, політичний та військовий діяч, керівник "Легіону Свободи", член Політради Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода", командир Окремої зведеної штурмової роти "Карпатська Січ" 93-ї механізованої бригади Збройних сил України.
  • Народився у місті Івано-Франківськ, жив та працював у Тячеві Закарпатської області, де у 2005-2006 роках на посаді першого заступника голови керував райдержадміністрацією. Почесний громадянин міста Тячів. Воював за Україну з 2014 року, коли з його ініціативи була створена добровольча штурмова рота "Карпатська Січ". Згодом підрозділ розширили до меж батальйону й перейменували на "Окрему добровольчу чоту "Карпатська Січ" (ОДЧ "Карпатська Січ").