Міноборони відклало військовий облік жінок до жовтня 2023

Міністерство оборони відклало започаткування військового обліку жінок на рік – до 1 жовтня 2023 року. Про це йдеться у повідомленні Міноборони, передають Українськi Новини.
Міноборони зазначає, що наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону "Про внесення змін до статті 1 Закону України" Про військовий обов’язок і військову службу", який передбачає, що взяття на військовий облік жінок має виключно добровільний характер.
"Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков", - йдеться у повідомленні.
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.
"Так, цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним. Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує", - пояснила Маляр.
Вона додала, що після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.
Генеральний Штаб заявив, що досвід розгортання військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.