На Закарпатті отримають першу сіль вже за 5 місяців — ОВА

У селі Теребля, що на Закарпатті, в межах Буштинського родовища через 5 місяців планують видобути першу сіль, родовище зможе забезпечити 100% потребу країни в технічній солі.
Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита на своїй сторінці у Facebook.
«Після попередніх геологічних досліджень соляного родовища в Буштинській громаді виявили колосальний соляний пласт, котрий починається на глибині 35 м», — повідомив Віктор Микита.
Повідомляється, методом підземного вилуговування через бурові свердловини з поверхні землі стало можливим добувати до 150 тисяч тонн солі на місяць.
«Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі, яку постачатимуть для утримання доріг у зимовий період. Зараз потреба в технічній солі — до 450 тисяч тонн на сезон», — зазначили в ОВА.
Зі слів Віктора Микити, цей проект має державне значення й перебуває під особливим контролем керівництва країни. Тут у межах інвестиційної угоди з ТОВ «Катіон Інвест» декілька місяців тому вже стартували роботи.
«Зараз тут уже тривають інженерні роботи з будівництва під’їзної дороги, розмітки бурових майданчиків, облаштували місця для працівників та інше. Водночас закупили сучасне обладнання для глибокого промислового буріння», — додав голова ОВА.
Як повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, підприємство планувало запустити видобуток солі в 2023 році, але довелося прискорюватися, бо основний постачальник солі «Артемсіль» припинив роботу.