Про що йшлося на пленарному засіданні десятої сесії Тячівської районної ради VІІІ скликання

31.08.2022 депутати районної ради зібрались на сесію.
У залі зареєструвалось 27 із 42 діючих народних обранців. Таким чином сесія повноважна вирішувати питання, які виносяться на її розгляд. Серед присутніх також  -  керівники структурних підрозділів райради та РДА, комунальних підприємств райради, депутат Закарпатської обласної ради Юрій Покорба.  
Провів засідання голова Юрій Берінде за участі заступника Михайла Вурсти та  голови РДА Тімура Аверіна. 
         Після звучання Гімну України депутати вшанували хвилиною мовчання  пам'ять українських воїнів та мирних громадян, які загинули  через вторгнення російської федерації в Україну. Відтак головуючий привітав депутатів районної ради, які у міжсесійний період відзначали свої дні народження.
         Зважаючи на те, що у ради  закінчилась ліцензія на використання системи електронного голосування, відповідно до  Регламенту роботи районної ради VIII скликання, було обрано секретаріат пленарного засідання для підрахунків голосів депутатів під час голосування і прийняття рішень. Надалі депутати  затвердили порядок денний засідання десятої сесії, який попередньо був детально розглянутий та узгоджений на засіданнях комісій та президії.
          
        Про звернення до Президента України щодо присвоєння загиблому командиру батальйону «Карпатської Січі» Олегу Куцину звання Героя України
         На спільному засіданні постійних депутатських комісій: з питань агропромислового комплексу,  земельних ресурсів, розвитку села, охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання  природних ресурсів, з питань промислової політики, будівництва,  транспорту, енергетики, зв’язку, архітектури та житлово-комунального господарства та з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, праці та зайнятості,  духовного розвитку,  культури депутат Михайло Шелевер надав пропозицію надіслати звернення до Президента України про присвоєння загиблому командиру батальйону «Карпатської Січі» Олегу Куцину звання Героя України. Таким чином дане питання було озвучено і винесено на порядок денний сесії.
Текст звернення:
"Олег Куцин - відомий громадський, політичний та військовий діяч, керівник "Легіону Свободи", член Політради ВО "Свобода", голова Закарпатської обласної організації ВО "Свобода", командир підрозділу Збройних Сил України "Карпатська січ". Все своє життя боровся за вільну й незалежну Україну, відстоював демократичні цінності та європейський вибір нашого народу.  
Під час Революції Гідності був учасником студентської акції "Революція на граніті", сотником "Закарпатської сотні". З початку війни виступив ініціатором створення і став командиром "ОДЧ Карпатська Січ", яка обороняла від загарбників Київ, тримала позиції в Ірпіні, Романівці та на Броварському й Ізюмському напрямках. 
Олег Куцин за своє трудове життя працював на Тячівському заводі "Зеніт", де пройшов шлях від майстра до виконуючого обов'язки директора.
 Займав посаду першого заступника голови Тячівської РДА (2005-2006 рр.), двічі обирався депутатом Тячівської міської ради, удостоєний звання  "Почесний громадянин міста Тячів".
 Він  був унікальною особистістю, мудрою людиною і безстрашним борцем за свободу України, яку любив понад усе на світі та за яку віддав своє життя. 
         Олег Куцин гідний удостоєння звання Героя України -  його ім'я назавжди увійде в історію рідної Тячівщини та незалежної України, як приклад відданого служіння народу для всіх наступних поколінь."
         За дане рішення  всі присутні проголосували одноголосно, в якому також рекомендували органам місцевого самоврядування Тячівського району прийняти відповідне звернення
 
         Про звернення депутата районної ради Корнути І.В. щодо газопостачання в селі Колодне 
     На спільному засіданні комісій депутат Іван Корнута розповів про ситуацію щодо газопостачання в селі Колодне. Депутатами було запропоновано  розглянути дане питання на пленарному засіданні сесії та направити запит у відповідні інстанції для роз'яснення. 
Текст звернення:
До мене як до депутата Тячівської районної ради звернулися мешканці села Колодне Углянської територіальної громади з приводу ситуації що склалася у зв'язку з газопостачанням.  Нещодавно в даному населеному пункті було проведено частково заміну центрального газопроводу, яке здійснювали працівники газової служби. У споживачів в усьому селі на цей час відключили газопостачання, опломбувавши лічильники.
 Тепер же під час підключення людей змушують підписувати  договори і оплачувати кошти у сумі 600 гривень за актами приймання робіт (надання послуг) нібито за обслуговування внутрішніх газових мереж. 
Мешканців села обурює те, що  газовики окрім того, що поставили пломби нічого більше не роблять. Тоді за що відповідна послуга і встановлена саме така ціна? Якщо хтось відмовляється платити, не підключають газ. 
Просимо надати роз'яснення, наскільки правомірними є дії працівників газової служби в умовах воєнного стану, коли люди заливаються без газопостачання, тим більше якщо й так сплачують кошти за розподіл газу. І чи взагалі   потрібно наразі вводити якісь додаткові послуги, коли населення опинилося у скрутному становищі через війну в Україні. 
Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,    районна  рада   в и р і ш и л а направити звернення депутата районної ради Корнути І.В. до Кабінету Міністрів України, Газопостачальну компанію «Нафтогаз», АТ «Оператор газорозподільної системи «Закарпатгаз» для надання роз'яснень. 
        
        Про Звернення Тячівської районної ради до голови Закарпатської обласної державної адміністрації - начальника обласної військової адміністрації В.Микити.
         Як інформував голова ради Юрій Берінде в районній раді на даний час через відсутність належного фінансування утворилася кредиторська заборгованість з виплати звільнених працівників і під загрозою підготовка до опалюваного сезону та утримання адміністративного будинку районної ради.  
Текст звернення:
          Ми, депутати Тячівської районної ради, стурбовані ситуацією, що склалася через недостатнє фінансування діяльності Тячівської районної ради для  виконання своїх повноважень. Відповідно до статті 140 Конституції України Тячівська районна рада представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міста Тячівського району. 
         Однак у зв'язку із внесеними змінами до Бюджетного кодексу України районна рада втратила основні джерела фінансування, в результаті чого опинилася на межі виживання. Субвенції, наданої з Державного бюджету, недостатньо навіть для покриття основних витрат на заробітну плату працівникам. Через відсутність коштів по загальному кошторису виникла кредиторська заборгованість в сумі 276 135,56 грн. для розрахунку звільнених упродовж 2022 року. Потреба в коштах на оплату щорічної основної відпустки працівникам та інших виплат, передбачених чинним законодавством, до кінця року становить близько 200 000 грн. 
         Крім того, поточний стан фінансування не дозволяє районній раді належним чином підготуватися та пройти опалювальний сезон 2022-2023 років. Коштів недостатньо для утримання адміністративної будівлі, де знаходяться більше 70% приміщень районної військової адміністрації та інших державних установ, які не оплачують оренду. Загальна сума витрат на утримання адмінбудинку районної ради, зокрема  забезпечення електро - та газо постачання в  опалювальний період, вивіз сміття тощо складає майже  300 000 грн. 
        З вільних залишків коштів районного бюджету станом на 01.01.2022р., які б можна було спрямувати на погашення поточних витрат в сумі 300 000 грн., розприділено рішеннями сесій на матеріально-технічне забезпечення підрозділу територіальної оборони району та мобілізаційні заходи. Залишок коштів -  більше 400 000 грн.,  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року №252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану», перейшли у розпорядження районної  військової адміністрації. 
         Зважаючи на викладене вище, ми, депутати районної ради, просимо розглянути можливість виділення субвенції в сумі 1 000 000 грн. з обласного бюджету на забезпечення окремих видатків районної ради, спрямованих на виконання її повноважень. 
         В той же час наголошуємо, що Тячівська районна рада з часу військового вторгнення рф на територію нашої суверенної держави, проводить активну діяльність з гуманітарних питань на території району. З ініціативи та підтримки районної ради створено Волонтерський центр Тячівського району, який, завдяки закордонним партнерам з Румунії та іншим європейським державам, надає благодійну допомогу українським військовим (ЗСУ), Тячівському РТЦ та СН, територіальній обороні Тячівського району, внутрішньо переміщеним особам та потребуючому населенню в умовах воєнного стану.  
         Переконані, що тісна конструктивна співпраця виконавчої влади з органами місцевого самоврядування стане запорукою успішного протистояння жорстким викликам сьогодення, забезпечення стабільності життєдіяльності району.
        
У продовжені теми підготовки до опалювального сезону  на сесії поставлено питання
                  Про хід робіт по підготовці до осінньо-зимового періоду   Комунального некомерційного підприємства Тячівської районної ради  «Центр первинної медико-санітарної допомоги». За інформацією директора Михайла Даруди   медичні заклади району, підпорядковані Центру, готові до опалювального сезону на 98%. 
         На даний час КНП ТРР «ЦПМСД» об'єднує в собі 25 лікарських амбулаторій та 16 ФАПів 7 громад району. Загальна кількість декларацій підписаних з мешканцями даних громад становить 96 тисяч. КНП має підписані  договори з Національною службою здоров'я за пакетами: первинна медична допомога (сімейна медицина), супровід на лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз на первинному рівні; вакцинація від гострої респіраторної хвороби Ковід-19. 
         Таким чином КНП надає ці послуги, за що Національна служба охорони здоров'я проводить оплату. Згідно Закону про органи місцевого самоврядування оплату за енергоносії проводиться органи місцевого самоврядування, на території яких знаходиться медичний заклад. На жаль не всі місцеві ради добросовісно виконують свої фінансові зобов'язання стосовно КНП. В той ж час для вирішення завдання по енергозабезпеченню, виділені кошти для закупки твердо паливного котла для ФАПу в с.Солоний. Підписані договори на закупівлю дров на 200 тис. грн. в Мокрнському ДЛМГ. Розробляється план лімітного енергоспоживання амбулаторій з наявним газовим опаленням для переводу на альтеративний вид опалення електоро- конвектори і котли на твердому паливі) тощо.        
         Депутати прийняли рішення - Взяти до відома інформацію директора Комунального некомерційного підприємства Тячівської районної ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги».
 
     Наступним підтримали Звіт директора Комунального підприємства «Агенція регіонального розвитку Тячівського району» Івана Шімана про виконану роботу за період  з 11 червня 2021 по 26 серпня 2022 року.
Звіт 
Комунальне підприємство «Агенція регіонального розвитку  Тячівського району» створено рішенням п'ятої сесії Тячівської районної ради VІ скликання «Про створення комунального підприємства «Агенція регіонального розвитку Тячівського району» від 24 травня 2011 року №172 з метою  сприяння місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, недержавним   організаціям, територіальним громадам, підприємницьким структурам в реалізації програм та окремих проєктів, направлених на сталий соціально-економічний, культурний розвиток району, його окремих населених пунктів чи галузей народного господарства, створення умов для позитивних структурних змін в економіці.  
Одними із основних напрямків діяльності Підприємства є:
- здійснення, в порядку визначеному законодавством та рішеннями районної ради, фінансування програм з розвитку підприємництва;
- погашення відсоткової ставки банків за надані для реалізації проектів (бізнес-планів) кредити;
- організація, прийняття участі, проведення фінансування видатків  по участі підприємств, представників установ, організацій, представників органів місцевого самоврядування у міжнародних зустрічах, семінарах-навчаннях з питань розвитку підприємництва, транскордонного співробітництва тощо;
- дослідження проблем взаємодії місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування  з підприємницькими структурами у Тячівському районі, Закарпатської області;
- розробку та впровадження проектів за підтримки міжнародних донорських програм (програм міжнародної фінансової допомоги);                               
- надання допомоги у підготовці різного роду проектів, в тому числі підприємницького, гуманітарного, науково-дослідного характеру;
- прийняття участі у розробці та впровадженні місцевих та регіональних цільових програм розвитку, окремих галузевих та територіальних проектів;
- сприяння розвитку малого та середнього підприємництва шляхом проведення консультацій, випуску методичних матеріалів та довідкових посібників, організації лекцій, семінарів, тренінгів тощо;
- надання інформаційного забезпечення підприємницьким структурам, органам   місцевого   та регіонального самоврядування,   місцевим органам  виконавчої влади,  проведення діяльності в галузі розвитку транскордонного співробітництва.                   
Підприємство самостійно планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки свого розвитку відповідно до галузевих науково-технічних прогнозів та пріоритетів, кон’юнктури ринку відповідних послуг та економічної ситуації     
Управління Підприємством здійснює його директор. Директор підприємства призначений рішенням третьої позачергової сесієї VIII скликання Тячівської районної ради від 11 червня 2021 року №108.
 З Директором підприємства укладено Контракт 11 червня 2021 року.
    
Протягом 2021 та 2022 років було подано 10 (десять) грантових заяв до різних грантодавців, національного та міжнародного рівня в різних напрямках. 
Проєкти підготовлені та надіслані на конкурси:
1. Побудова спортивного майданчика на території Калинівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. Бюджет залучення: 313.358,00 грн. Джерело фінансування - Асоціації  органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Тема: Розвиток спорту в гірських громадах 
         2.  Сортування твердих  побутових  відходів: від теорії - до практики. Бюджет залучення: 272.010,00 грн. Джерело фінансування Асоціації  органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».. Тема: Природна спадщина ( в процесі розгляду).
3. Розвиток громади шляхом безпечного громадського простору. Бюджет залучення: 214.988,00 грн. Джерело фінансування - Асоціації  органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Тема: Безпека громад карпатського регіону ( в процесі розгляду).
4. Реабілітація постковідних хворих на базі Комунального некомерційного підприємства «Солотвинська обласна алергологічна лікарня» Закарпатської обласної ради. Бюджет залучення: 248.500,00 грн. Джерело фінансування - Асоціації  органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Тема:  “Подолання наслідків COVID-19 для закладів охорони здоров’я та суб’єктів підприємництва”
5. Побудова спортивного майданчика на території оздоровчого закладу 
"БЕРІЗКА" Тячівської районної ради. Бюджет залучення:249.780,00 грн.  Джерело фінансування Асоціації  органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Тема: Розвиток спорту в гірських громадах 
6. Ремонт Ліцею-Інтернат ім. Михаі Еминеску.
7. Відновлення бібліотек. 
8.Соціальне підприємництво, альтернатива соціальним проблемам (відхилено).
9. Зменшення відмінності між дітьми з різних соціальних верств (відхилено).
10. Підтримка Програми екологічної безпеки  Тересвянської   громади на 2021-2025 роки.
Виграні проєкти:
       З великим успіхом булі реалізовані два проекти, в галузі розвитку спорту та медицини.
1. Побудова спортивного майданчика на території Калинівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. Бюджет залучення: 313.358,00 грн. Джерело фінансування - Асоціації  органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». 
Тема: Розвиток спорту в гірських громадах 
2. Реабілітація постковідних хворих на базі КНП « Солотвинська обласна алергологічна лікарня» Закарпатської обласної ради. 
Бюджет залучення: 248.500,00 грн. Джерело фінансування - Асоціації  органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». 
Тема:  “Подолання наслідків COVID-19 для закладів охорони здоров’я та суб’єктів підприємництва”
Укладено партнерські  угоди про співпрацю на районному та міжнародному рівні з:
         - Тересвянською селищною радою;
         - Усть-Чорнянською селищною радою; 
         - Дубівською селищною радою; 
         - Комунальним некомерційним підприємством « СОЛОТВИНСЬКА ОБЛАСНА АЛЕРГОЛОГІЧНА ЛІКАРНЯ» Закарпатської обласної ради;
         - Чотирьохстороння Угода на співпрацю з Тересвянською, Усть-Чорнянською селищними радами та Нереснянською селищною радою з метою реалізацій спільного   веломаршуту « Тересва- Усть-Чорна»;
- партнерська Угода з Мерією Тиргу-Лапуш, Румунія;
- Громадською організацією „Szmisz”, Румунія;
- Громадською організацією „Aripi pentru ingeri din Targu-Lapusului”, Румунія. 
Гуманітарна Діяльність
- Тісна співпраця з благодійними організаціями, прикордонні зустрічі та супровід гуманітарної допомоги для Тячівської районної ради з 26 лютого 2022 року  по теперішній час.
Участь представників підприємства в різних семінарах та зустрічах   
- фестиваль Меду, селище Колочава 04.05.2021 року;
- семінар U-Lead з Європою, м. Ужгород 12.05.2021 року;
-  участь у навчальному заході, який організовано Асоціацією “Єврорегіон Карпати-Україна”  26.05.2021 року;
- зустріч з Румунськими  партнерами, м. Клуж-Напока;
- зустріч з Румунськими  партнерами, повіт Марамуреш;  
- зустріч з Румунськими  партнерами, повіт Сату Маре, м. Оаш; 
- зустріч з Румунськими  партнерами, повіт Марамуреш, комуна Сарасєу, Сєпинца, Кимпу Лунг ла Тиса з метою підготовки Угоди про співпрацю в транскордонній Європейській Програмі.

         Також прийняли рішення Про затвердження проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж населеного пункту села Підплеша Тячівського району Закарпатської області.   
        
      У порядку денному  Про майно   розглянули питання  Про  припинення державної реєстрації Тячівського виробничого управління житлово-комунального господарства шляхом ліквідації з приводу чого інформувала начальник відділу управління майном району районної ради Ганна Габорець.
      Під час спільного засідання постійних депутатських комісій  з питань  бюджету, управління майном та контролю за проведенням приватизації, з питань розвитку підприємництва, інвестиційної політики, торговельного та побутового обслуговування населення,  міжнаціональних відносин, транскордонного співробітництва, туризму та рекреації та Президії районної ради поступили наступна пропозиція - перенести розгляд цього питання  на наступну сесію з метою доопрацювання та підготувати листи в Тячівську міську раду та Державну податкову службу в Закарпатській області.

       У питанні різне депутат Олег Палінкаш інформував про благодійний збір коштів для забезпечення нагальних потреб району в умовах воєнного стану, який проводиться з ініціативи депутатів Тячівської районної ради, підтриманої на засіданні 9 позачергової сесії 8 скликання 24.02.2022 року. На даний час зібрано і передано значні кошти на потреби 71 окремого батальйону територіальної оборони, який створено на території Тячівського району - закупівлі амуніції та інших технічних засобів, тощо. Детальний звіт запропоновано підготувати і заслухати на черговому засіданні райради. 
        Також головуючий Юрій Берінде наголосив на важливій гуманітарній місії, яку з часу війни проводить Тячівська районна рада, створивши при цьому волонтерський центр та пункт прийому товарів першої необхідності. Сюди надходять гуманітарні вантажі із - за закордону, від місцевих меценатів та небайдужих мешканців району. На даний час їх отримано сотні тонн від закордонних благодійних та різних волонтерських і навіть релігійних організацій, які активно допомагають українцям у цей важкий час.
         Спочатку залучались благодійники з сусідньої Румунії, адже за кілька кілометрів від кордону, по той бік Тиси, проживає чимало етнічних українців. Також не залишились осторонь друзі та партнери з комун і повітів, з якими наш район співпрацює впродовж багатьох років в рамках транскордонного співробітництва. 
Надалі географія благодійництва розширилась і у Тячів почала надходити допомога з інших країн ЄС та дальнього зарубіжжя. Тож на сьогодні волонтерський центр Тячівського району приймає багато щирих і добрих друзів з різних країн світу. У волонтерський центр надійшли гуманітарні вантажі з Румунії, Чехії, Німеччини, Австрії, Угорщини, Італії, Іспанії, Англії, Греції, Швеції, Голландії, Португалії і навіть Америки. 
         Вся гуманітарна допомога, яка сюди завозиться після сортування і складування, розприділяється за потребою. Найбільше її отримали внутрішньо переміщені особи, які знайшли прихисток,  зареєстровані й проживають на території Тячівської територіальної громади та району.
        Рятуючись від війни, багато з них покинули свої рідні домівки практично без нічого. Здебільшого це жінки та діти із зони бойових дій  - Харкова, Бучі, Ірпіня, Києва, Запоріжжя... Так, за період діяльності центру вже видано більше декілька тисяч продуктових наборів та товарів першої необхідності таким людям.
Волонтерами центру постійно відправляється гуманітарна допомога на місце дислокації бійців 71 -о батальйону територіальної оборони Тячівського району, які зараз знаходяться на передовій. А також  для потреб 128 - ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, 93  - ї окремої механізованої бригади, 101 -ї бригади територіальної оборони, військовослужбовцям Тячівського РТЦК та СН, територіальній обороні м.Києва. 
        А ще постраждалому населенню міст: Буча, Васильків, Макарів, Харків, Запоріжжя, Вінниця, Чернігів, Обухів, Дніпро, Фастів,  Обухів, Дніпро, Боярка, Бородянка, Шостка; польовим та стаціонарним лікарням, дитячим будинкам Чернігівської, Київської, Закарпатської обл.
          Важливу роль у забезпеченні роботи Волонтерського центру відіграють і громадські організації  району. Одна з них - Відокремлений Підрозділ Всеукраїнської організації інвалідів війни, Збройних сил та учасників бойових дій у Тячівському районі, яку очолює заступник голови ради Михайло Вурста  і діє на підставі Меморандуму про співробітництво між Командуванням Об’єднаних сил Збройних сил України (військова частина АО 135) та ВОІВЗСУБД, має потужну гвардію волонтерів.  Найбільш активних голова правління ради Олександр Маматов нагородив Почесними Грамотами ГО з нагоди Дня Незалежності України.  Відтак на сесії Михайло Вурста вручив грамоти депутату Закарпатської обласної ради Юрію Покорбі, директору депутатам - Юрію Берінде, директору КП «Агенція регіонального розвитку Тячівського району» Івану Шіману, голові ради Юрію Берінде, депутату райради Василю Дану . 
         У підсумку голова Тячівської райради  Юрій Берінде зазначив, що така робота триватиме й надалі, адже волонтерський рух на території району є дуже потужною силою у підтримці українських захисників, внутрішньо перемішених осіб та вразливих категорій населення в умовах воєнного стану
         Під звучання Гімну України пленарне засідання десятої сесії районної ради VІІІ скликання  оголошено закритим.
https://rajrada-tyachiv.gov.ua/news/1006-vdbulosya-plenarne-zasdannya-desyatoyi-sesyi-tyachvskoyi-rayonnoyi-radi-v-sklikannya.html