Загальна мобілізація триває: відомо, чи можуть призвати безробітних

В першу чергу це стосується осіб, що не мають проблем зі здоров’ям.
Про це інформує ZN.ua., в Україні продовжує діяти загальна мобілізація, під час якої повістки отримують усі військовозобов’язані громадяни відповідного віку, які не мають підстав для звільнення або відстрочки через стан здоров’я або сімейні обставини.

У зв’язку з цим, безробітні, які стоять на обліку у центрі зайнятості і не мають підстав для отримання відстрочки, можуть бути знятими з реєстрації та відправлені на проходження військової служби.

Під час служби вони вважаються офіційно зайнятими та отримують зарплату. Вони є застрахованими в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування і платять податки.

Загальна мобілізація в Україні триває, тож якщо особа, зареєстрована як безробітна, отримала повістку, вона повинна надати її копію або витяг з наказу військового комісару про призов військовозобов’язаного на військову службу до центру зайнятості.


При наданні до центру зайнятості зареєстрованими безробітними повістки про призов на навчальні збори, їх реєстрація як безробітних та виплата допомоги по безробіттю не припиняється.

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», після надання зареєстрованим безробітним мобілізаційних розпоряджень, повісток або розпоряджень військових комісарів, фахівець центру зайнятості припиняє реєстрацію безробітного та нарахування йому допоміжних виплат.

Після закінчення служби такі особи зможуть знову стати на облік безробітних та отримувати відповідні виплати. Їх розмір буде розраховуватися на основі зарплатні, яка була на останньому місці роботи, тобто на службі у ЗСУ.