У Дубівській громаді проведено збори щодо створення добровольчого формування

02 листопада у приміщенні селищної ради відбулись  збори щодо організації добровольчого формування Дубівської територіальної громади. Участь у заході взяли  представники Тячівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки – Василь Малько та Станіслав Дерен. 
Під час зборів було надано роз’яснення щодо функціонування формування та які права і обов’язки мають його члени. 
Як повідомив Василь Васильович, комплектування добровольчого формування територіальної громади здійснюється на добровільній основі відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 29.12.2021 № 1449 «Про затвердження Положення про добровольчі формування територіальних громад».
До складу формування зараховуються громадяни України, які відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони. Це можуть бути громадяни віком від 18 і старше, як чоловіки, так і жінки, які проживають на території громади. 
Основні завдання, які виконуватиме територіальна оборона, пов’язані із захистом конкретно території Дубівської громади, її населення від загроз; охороною важливих стратегічних і комунікаційних об’єктів, критично важливої інфраструктури; участю у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами та іншими збройними формуваннями агресора; підтримкою правопорядку на території.
Оскільки добровольчі групи формуються із цивільних осіб, які не мають військового досвіду, члени формування проходитимуть індивідуальну та колективну підготовку, а також  тактичні навчання. Опісля офіційного затвердження добровольчої групи, її члени можуть отримати всі необхідні засоби, зокрема, індивідуальну штатну зброю та боєприпаси, а також члени формування зможуть використовувати особисту мисливську зброю, стрілецьку зброю для виконання завдань територіальної оборони за наявності відповідних дозвільних документів. 
Наголосив Василь Малько і на соціальних  гарантіях для добровольців. Так, на членів формувань під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, які передбачені ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».  І право на таку допомогу має родина військовослужбовця і родина добровольця, який уклав контракт. Норми КЗпП також передбачають, що на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи, посади і середнього заробітку. Таким чином, на час виконання завдань територіальної оборони зберігається місце роботи і надаються соціальні гарантії. 
Як повідомив перший заступник селищного голови Роман Поліщук, наразі у Дубівській громаді вже розпочато процес створення добровольчого формування, нині пройшли відповідну перевірку та погодження на членство у формуванні 12 мешканців громади. Однак цих людей недостатньо для виконання завдань, покладених на формування, тож закликав мешканців громади долучатися до складу територіальної оборони. Для цього бажаючі можуть звернутися до селищної ради і повідомити про свій намір стати членами добровольчого формування Дубівської громади.